Αντιδρούν οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Σημείο αιχμής η επιβολή φόρου στο κρασί

Τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημείο αιχμής αποτελεί η επιβολή φόρου στο κρασί, στην οποία αντιδρούν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι πετύχαμε κάτι καλό. Μπορεί να αποφύγαμε κάτι πάρα πολύ κακό, αλλά δεν πετύχαμε κάτι καλό», τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτορας Τσιαφούτης, σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς είναι μία δίκαιη ρύθμιση».

Ακόμη, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ υποστήριξε ότι «είναι προβληματική η διάταξη για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη. Δηλαδή αν κάποιος δεν απάντησε εντός 15 ημερών στην επιστολή της τράπεζας, δεν έχει δικαίωμα να σώσει το σπίτι του;».

«Κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός», εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, χαρακτηρίζοντας ως «τραγική» την επιβολή φόρου στο κρασί που θίγει 200.000 αμπελουργούς και 700 οινοποιεία.

Ο Βίκτωρας Σκούρας ζήτησε «η πολιτεία να αγγίξει το θέμα της χύμα διάθεσης» και ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται «θα πρέπει να γίνουμε τελωνειακές αποθήκες, δηλαδή να πάρουμε εγγυητικές και να έχουμε μηχανογραφικό σύστημα», που σημαίνει αύξηση του κόστους.

«Υπάρχει μία αγορά παράνομη, το ξέρουν όλοι. Πρέπει να φορολογηθεί και θα έχουμε έσοδα 1,5 δισ. Επιπροσθέτως υπάρχει μία ιντερνετική αγορά 24 εταιρειών που πληρώνει φόρους κατά δήλωση και πληρώνουν έως και μηδέν φόρο!», είπε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων, Γιώργος Πουλιμάς, προειδοποιώντας ότι ο φόρος 0,05 λεπτά ανά στήλη «θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Επειδή η αγοραστική δυνατότητα των παικτών είναι δεδομένη, αν φορολογήσουμε, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ο πελάτης να παίζει λιγότερο και ο μειωμένος τζίρος θα έχει λιγότερα έσοδα για εμάς. Θα πληγούν 1.000 πράκτορες», είπε αναφέροντας ότι «σήμερα για κάθε 100 ευρώ δημιουργείται τζίρος 326,7 ευρώ, αν επιβληθεί ο φόρος ο τζίρος θα πάει στα 246 ευρώ. Η μείωση θα είναι 24%».

«Έχουμε επιλεκτική δράση και στόχευση που, όπως φάνηκε από το παρελθόν, δεν θα έχει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θόδωρος Τρύφων.

«Πάμε σε στοχευμένες ενέργειες. Οι θεσμοί είπαν ότι είναι ακριβό ένα φάρμακο που είναι 7,8 ευρώ και να πάει στο 1 ευρώ. Αντίθετα ένα εισαγόμενο που κάνει 24 ευρώ δεν μειώνει την τιμή του και θα πληρώσει απλώς rebateκαι clowback», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Ακόμα, ο Θόδωρος Τρύφων πρόσθεσε πως «εκπροσωπούμε 27 εταιρείες και, ενώ έχουμε το 18% της φαρμακευτικής δαπάνης, προσφέρουμε ως φορολογητέα ύλη όσο το 60% των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών».

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί καταδίκασε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας,  Μάνος Κόνσολας και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Κατά τον Μάνο Κόνσολα η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασί, διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική αγορά, που αποτελούσε μια καταναλωτική βάση για το ελληνικό κρασί.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερφορολογεί και τους ελάχιστους εναπομείναντες δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας. Καμία άλλη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί, συμπληρώνει.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή «ενισχύει τα προϊόντα εισαγωγής και οδηγεί σε αδιέξοδο 700 οινοποιεία που απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους, προσφέρουν εισόδημα σε 200.000 αμπελουργούς και  σημαντικά φορολογικά έσοδα, αφού ο ΦΠΑ στο κρασί έχει ενταχθεί στον υψηλότερο συντελεστή του 23%».

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να αναζητήσει τα έσοδα που της λείπουν θα μπορούσε να τα αναζητήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα εισαγόμενα ποτά και τσιγάρα αλλά και με τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου», κατέληξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αντιαναπτυξιακή μέθη η κυβέρνηση

Κατά της αύξησης του φόρου στο κρασί τάχθηκε και ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ταφόπλακα σε μια από τις λίγες εξαγωγικές δραστηριότητες που μας έχουν απομείνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν διακριθεί διεθνώς λόγω της καλής σχέσης ποιότητας-τιμής και πρόσθεσε ότι «αυξάνοντας την τιμή, μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών και ωφελούνται οι ανταγωνιστές μας και οι διακινητές παράνομου χύμα κρασιού».

«Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να καταλάβει τι συμφέρει πραγματικά τους Έλληνες και να το επιδιώξει;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια συζήτηση έγινε και προ ημερών για τη φορολόγηση των εγχώριων παραγωγών μπίρας και πως είχε προτείνει την ισοδύναμη φορολόγηση εισαγόμενου σκληρού αλκοόλ.

«Ελπίζω σύντομα η κυβέρνηση να συνέλθει από την αντιαναπτυξιακή μέθη στην οποία βρίσκεται», κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια σε ό,τι είναι παραγωγικό

«Η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια σε ό,τι είναι παραγωγικό και μπορεί να παράξει πλούτο», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την απόφαση για επιβολή φόρου στην οινοπαραγωγή.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως ολετήρα για την αγροτική οικονομία.

Ακόμα, η «Χαριλάου Τρικούπη» υπενθυμίζει ότι επί ημερών του, ο αμπελο-οινικός τομέας, με στοχευμένες πολιτικές, εκσυγχρονίστηκε και κατέστη ανταγωνιστικός διεθνώς.

«Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 700 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες, οι όποιες συνεργάζονται με 200.000 αμπελουργούς και απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλει ότι ο νέος φόρος θίγει όλους τους παραπάνω.

Σταύρος Θεοδωράκης: H κυβέρνηση παίζει με τα νεύρα του ελληνικού λαού

«H κυβέρνηση παίζει με τα νεύρα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί.

Κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης της ΠΕΔΑ για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι «έχουμε έναν φόρο που τον μετακυλύει από την ιδιωτική εκπαίδευση στο κρέας και τώρα ανακάλυψε το κρασί», ενώ εκτίμησε ότι «θα ζημιώσει πάρα πολύ τους Έλληνες παραγωγούς», οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν μεγάλες φίρμες του εξωτερικού.

«Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση επιδεικνύει έναν πολύ μεγάλο ερασιτεχνισμό στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Πάμε από τσαπατσουλιά σε τσαπατσουλιά», σημείωσε εν συνεχεία ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι πιστεύει ότι αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και ένα από τα κομβικά στοιχεία της νέας σκέψης μας πρέπει να είναι η αποκέντρωση».

Ποτάμι: Κούφια λόγια οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

«Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αποδεικνύονται «κούφια» λόγια», σχολιάζει το Ποτάμι, αναφερόμενο στο πολυνομοσχέδιο για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα.

Όπως επισημαίνει, το νέο νομοσχέδιο έρχεται για να αναιρέσει διατάξεις, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, όπως για παράδειγμα οι 100 δόσεις.

Παράλληλα, το Ποτάμι καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως τις θέσεις των δανειστών σχετικά με τους πλειστηριασμούς και χαρακτηρίζει ως εγκληματική την επιβολή φόρου στο κρασί.

«Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγός χώρα που θα έχει τέτοιο φόρο. Ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν επιβαρύνεται και ένας κλάδος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες από τον Έβρο ως την Κρήτη και εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές, οδηγείται στην καταστροφή», υπογραμμίζει το Ποτάμι.

«Αλλά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για εκείνους που παράγουν, γι’ αυτό με τις επιλογές τους, τους οδηγούν σε απόγνωση», καταλήγει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Λεβέντης: «Όχι» στους πλειστηριασμούς, «ναι» στη φορολόγηση του κρασιού

Δεν θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αντιθέτως θα υπερψηφίσει εκείνες που αφορούν την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια και τη φορολόγηση του κρασιού.

Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο Βασίλης Λεβέντης ότι το κόμμα θα ψηφίσει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επειδή πονάει τις οικογένειες που έχουν παιδιά στα σχολεία και στα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς.

«Με τους πλειστηριασμούς διαφωνώ, διότι η ίδια η κυβέρνηση είχε πει ότι θα τα προστατεύσει όλα και σιγά-σιγά βγαίνει ότι θα είναι απροστάτευτα και ένα μεγάλο μέρος επιχειρηματικών δανείων και στεγαστικών θα πάνε στους ξένους οίκους. Τα λεγόμενα funds, όπου ξέρετε ποια θα είναι η τύχη εκεί. Να χάσει πολύς κόσμος τα σπίτια του και ό,τι έχει υποθηκεύσει και αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε εμείς», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε μνημονιακότερο κόμμα από τα υπόλοιπα.

«Θέλει να τα ψηφίζει όλα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ούτε ο Σαμαράς είχε τόσο χρησιμοποιήσει το κατεπείγον, όπως το Τσίπρας», συνέχισε ο Βασίλης Λεβέντης.

Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόταν το κόμμα του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Εκβιαστικά, όπως το πάνε, ποτέ. Σε μια δύσκολη ψηφοφορία, εάν του φύγουν 10, για να τους καλύψουμε να πάει η Ένωση Κεντρώων να βγάλει το φίδι από την τρύπα;».

«Αν θέλει ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας, διότι όλοι συζητούν για οικουμενική κυβέρνηση από τον Γενάρη, αν θέλουν σοβαρά να καθίσουμε και να συζητήσουμε όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και να τα λύσουμε, σαν κεντρώος δεν μπορώ να είμαι σαν το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή και να λέω όχι», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Όπως είπε ο Βασίλης Λεβέντης, η Ένωση Κεντρώων είναι κόμμα του ευρώ και της Ευρώπης, αλλά όχι για χειραψίες και χαμόγελα.

Μπουτάρης: Η φορολόγηση «τσακίζει» το κρασί

Αντίθετος στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οινοπαραγωγός υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή