Αγωγός με ρεύμα και οπτική ίνα για τηλεπικοινωνίες, θα διασυνδέει Ισραήλ , Κύπρο, Κρήτη και Αττική! Με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας, μεταξύ της «τριπλής συμμαχίας», στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, την δημιουργία του «EuroAsia Interconnector». Κόντρα στην προκλητική στάση της γειτονικής Τουρκίας, δημιουργείται ένα μέτωπο, σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων. Όπως το έθεσε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με αυτόν τον τρόπο, «μπορούμε -μαζί οι τρείς χώρες- να διαμορφώσουμε το νέο τηλεπικοινωνιακό χάρτη της περιοχής, να επενδύσουμε και να κερδίσουμε από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταξύ μας συνέργειες, αλλά και να συνεργαστούμε σε νέους τομείς, όπως αυτός του Διαστήματος».
Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, στη συνεργασία των τριών χωρών, που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές επενδύσεων και ενεργοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Η σύνδεση δεν θα περιορίζεται μόνο στις τηλεπικοινωνίες, καθώς εκτός από τις οπτικές ίνες, θα λειτουργεί και ως ενεργειακός αγωγός. Με αυτή τη συμφωνία, άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο επιχειρηματικών ευκαιριών και το στοίχημα των τριών κυβερνήσεων, είναι να χτίσουν πάνω σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας.
Παππάς: Μπορούμε να διαμορφώσουμε το νέο τηλεπικοινωνιακό χάρτη της περιοχής
Ο Έλληνας υπουργός είχε, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσει στους υπουργούς της Κύπρου και του Ισραήλ την πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας να ιδρύσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, την προσπάθεια της χώρας να καταστεί από ενοικιαστής, παραγωγός διαστημικών εφαρμογών και προϊόντων, αλλά και τη στήριξη που προσφέρεται σε τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια ώστε να κατασκευάσουν συστοιχία μικροδορυφόρων.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα του Διαστήματος, ο Νίκος Παππάς πρότεινε μια συνάντηση μεταξύ Υπουργών και εκπροσώπων του διαστημικού τομέα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, το προσεχές διάστημα, κάτι που έγινε αποδεκτό.
Με την συνεργασία να εντείνεται σε πολλά επίπεδα, οι συναντήσεις στην Κύπρο ήταν πολλές και κρίσιμες. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είχε συναντήσεις με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου, τον Υπουργό Επικοινωνιών του Ισραήλ, Ayoob Kara και τον Υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Ofir Akunis. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα θέματα που αναδείχθηκαν ήταν:
• Η ισχυρή βούληση των τριών μερών για την προώθηση υλοποίησης του EuroAsia Interconnector, που θα διασυνδέει Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, τόσο ως ενεργειακού όσο και ως τηλεπικοινωνιακού αγωγού.
• Η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθώς και του Διαστήματος.
• Η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας, που υπεγράφη το Μάιο του 2017, μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ για τη μείωση των χρεώσεων διεθνούς περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου, ο Υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Ayoob Kara και ο Υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Ofir Akunis υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας, με θέματα, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διεθνείς συμβάσεις στον τομέα των ΤΠΕ, καθώς και για νέα τεχνικά μέσα και τεχνολογίες, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και διεθνών ημερίδων και στις τρεις χώρες, τη συνεργασία στην εκπαίδευση ειδικών στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών, την ανάπτυξη, το συντονισμό και την εφαρμογή κοινών μέτρων για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών και το συντονισμό των δραστηριοτήτων των κρατικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να αναζητηθούν ευκαιρίες για επέκταση των επενδύσεων και συμμετοχή σε σχέδια που υλοποιούνται από τα τρία μέρη στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και των δορυφόρων.
Τσίπρας – Αναστασιάδης – Νετανιάχου : Καλύτερα μαζί, παρά ξεχωριστά
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω καλωδίου, φέροντας παράλληλα οπτικές ίνες γνωστό ως EuroAsiaInterconnector, συζητήθηκε στην συνάντηση των τριών ηγετών, στην Λευκωσία. Τόνισε ότι μιλάμε για ένα «κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες» αλλά και για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.
Στην μεγάλη συμφωνία για την διασύνδεση των τριών χωρών (EuroAsiaInterconnector), αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στα επόμενα βήματα προώθησης του καθώς αναγνωρίζεται το όφελος του στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στον τομέα αυτό.
Στις δικές του δηλώσεις ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία», την οποία οικοδομούν οι τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια» στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, «είμαστε τρεις Δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου, έχουμε κοινά συμφέροντα, ακριβώς επειδή έχουμε κοινές αξίες». Είμαστε προσηλωμένοι στο ίδιο όραμα του πώς θα πρέπει να οργανώνεται η κοινωνία, πώς οι ελευθερίες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, πώς ο πλουραλισμός να προστατεύεται και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μαζί, παρά ξεχωριστά».