Νταβούτογλου: «Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας»
Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.
Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.
«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε το προσφυγικό και τον θρησκευτικό φανατισμό στις προκλήσεις και τις απειλές, που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.
Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μεσα από εποικοδομητικό διαλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπισουμε τις προκλησεις της εποχής μας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση».
Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.
«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα που ενυπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
«Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία.
«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Νταβούτογλου: «Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας» – «Θέλουμε σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή φιλία και γειτνίαση με την Ελλάδα.
«Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και αναφερόμενος στους δύο σεισμούς, που έγιναν πρόσφατα στις δύο χώρες, σημείωσε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή θέση και κοινό μέλλον».
Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβληματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται.
Σχετικά με το Κυπριακό, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.
«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.
«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύριοι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους», συνέχισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών και η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών.
«Συνομιλούμε και με την Γερμανία, καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας», συμπλήρωσε Αχμέτ Νταβούτογλου.



