Διακινούσαν παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα και θησαύριζαν

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου – 21 συλλήψεις

Για τουλάχιστον πέντε χρόνια, μια σπείρα στην οποία συμμετείχαν γιατροί, νοσηλεύτριες και φαρμακοποιοί θησαύριζε διακινώντας φάρμακα, κυρίως αποκλειστικής νοσοκομειακής διάθεσης και υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα αντικαρκινικά, με τεράστιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το Δημόσιο και προέρχονταν είτε από νοσοκομεία, απ’ όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της σπείρας, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μετά την προμήθειά τους με τους συγκεκριμένους τρόπους, «στη συνέχεια τα διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας με υπερδιπλάσια τιμή συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους» όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Χρονόπουλος. Για την εξιχνίαση της υπόθεσης εργάστηκε η Οικονομική Αστυνομία. η οποία συνεργάστηκε και με τον ΕΟΦ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων, ενώ διέθεταν σταθερό πελατολόγιο.

Για την «ανάπτυξη» των παράνομων δραστηριοτήτων τους είχαν στρατολογήσει γιατρούς και προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλους εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, είχαν συστήσει φαρμακευτική εταιρεία στη Γερμανία, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους προς το συγκεκριμένο φαρμακείο, το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρίσκεται στην Καλλιθέα, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα από τα αρχηγικά μέλη αναλάμβανε τη μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Η δράση της οργάνωσης κατά τους αστυνομικούς ήταν οργανωμένη σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με τον δικό του ρόλο.

21 συλλήψεις σε Αττική και Μεσολόγγι

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη σε Αττική και Μεσολόγγι συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 3 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Ο 70χρονος φέρεται να είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και μαζί με τους άλλους δύο να έχουν στήσει τη φαρμακευτική εταιρεία στη Γερμανία που εξέδιδε τα εικονικά τιμολόγια από το 2013. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 2 νοσηλεύτριες σε δημόσιο νοσοκομείο, 2 γιατροί που εργάζονταν σε ιδιωτικές κλινικές και ένας φαρμακοποιός, το φαρμακείο του οποίου φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Επίσης, εις βάρος του 64χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα με πολλές κατηγορίες, ενώ συγκατηγορούμενοι είναι ακόμα 14 άτομα.

Η ζημία στο Δημόσιο

“Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016: εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων” δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται κατ’ ελάχιστο σε 13.690.376 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: «Μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ, 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων».

Αν. Ξανθός: Σημαντικός ο ρόλος του ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος

«Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ, που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας« δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, τονίζοντας ότι »αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας» και καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου προς όφελος των ασθενών, της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή