Έρευνες για θύλακες τζιχαντιστών στην Ελλάδα
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας στη χώρα μας μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, για ύπαρξη τυχόν επικίνδυνων τζιχαντιστών και στη χώρα μας.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει τα τελευταία 24ωρα ύποπτα άτομα στην Αττική, που κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες στην Καλλιθέα, το Νέο Κόσμο, το Παγκράτι και άλλες γειτονιές που υπάρχουν χώροι προσευχής και σύναξης μουσουλμάνων που ίσως να σχετίζονται με ακραία στοιχεία.
Μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για άτομο που έφυγε από την Αθήνα με προορισμό τη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Αντιτρομοκρατική όσο και στην ΕΥΠ, κλιμάκια των οποίων παρακολουθούν στενά πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα και είναι έτοιμα ανά πάσα ώρα να προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Τζιχαντιστής συνελήφθη στην Αθήνα τον Ιανουάριο
Ένας από τους συνεργάτες της ηγεσίας του Ισλαμικού Χαλιφάτου είχε συλληφθεί από η Ελληνική Αστυνομία στην Αθήνα, στις 18 Ιανουαρίου 2015.
Ο συλληφθείς, υπήκοος Αλγερίας, παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, δεν ταυτιζόταν με το αναζητούμενο ηγετικό στέλεχος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ενδιέφερε τις αρχές του Βελγίου και για το λόγο αυτό ζητήθηκε, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η έκδοσή του στο Βέλγιο.
Για τη σύλληψη αυτή είχε ενημερωθεί η Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης διαβίβασε στη Βουλή απαντητικό έγγραφο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή.
Η ερώτηση: Στις 16 Φεβρουαρίου 2015, βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός κατέθετε στη Βουλή μια ερώτηση, με την οποία έλεγε πως υπάρχει «ανοιχτή απειλή από τζιχαντιστές στην Ελλάδα». Ο βουλευτής ανέφερε ότι «προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό θυλάκων τζιχαντιστών που φέρονται να έχουν σχέση με τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη στο Βέλγιο, η ελληνική αστυνομία προέβη σε τέσσερις συλλήψεις στην Αθήνα».
Όπως έλεγε ο βουλευτής, για τα πρόσωπα αυτά είχε σταλεί κατεπείγον διεθνές σήμα προς τις αστυνομικές αρχές καθώς υπήρχαν οι πληροφορίες ότι σχεδίαζαν τη μεταφορά της τρομοκρατικής τους δράσης στην Ευρώπη, μετά την επιστροφή τους από τα μέτωπα της Συρίας κυρίως, αλλά και του Ιράκ».
Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία γιατί βρίσκονται στη χώρα μας τζιχαντιστές που είναι αδίστακτοι.
Η απάντηση: Στις 13 Μαρτίου του 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης διαβιβάζει στη Βουλή το απαντητικό έγγραφό του. «Σε ό,τι αφορά το αναφερόμενο περιστατικό, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την 15η Ιανουαρίου 2015 σε πόλεις του Βελγίου για την εξάρθρωση πυρήνα τζιχαντιστών, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις αρχές του Βελγίου συνέλαβε την 18η Ιανουαρίου 2015 έναν υπήκοο Αλγερίας, φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος του εν λόγω πυρήνα.
Ο συλληφθείς, παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, δεν ταυτιζόταν με το αναζητούμενο ηγετικό στέλεχος, ενδιέφερε τις αρχές του Βελγίου και για το λόγο αυτό ζητήθηκε, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η έκδοσή του στην ως άνω χώρα, η οποία και πραγματοποιήθηκε την 28η Ιανουαρίου 2015.
Στο ερώτημα του βουλευτή αν υπάρχει κίνδυνος απειλής στην Ελλάδα από τζιχαντιστές, στο έγγραφο αναφέρεται ότι με βάση την πληροφόρηση του υπουργείου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν διαπιστωθεί ύποπτες εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή εξτρεμιστικοί ισλαμιστικοί πυρήνες που να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, ανακύπτει το ενδεχόμενο χρήσης των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών από ισλαμιστές εξτρεμιστές-τρομοκράτες, με σκοπό τη μετάβασή τους στα μέτωπα σύγκρουσης της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ κλπ) ή την επιστροφή τους από αυτά στην ευρωπαϊκή επικράτεια με σημείο εισόδου τη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πιθανής εξάπλωσης ακραίων ισλαμιστών ή τζιχαντιστών στη χώρα μας, της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων πραγματοποιώντας παράλληλα συνεχείς ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης με το συγκεκριμένο έγγραφο η Βουλή ενημερωνόταν ότι το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί και διαχειρίζεται με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία ζητήματα όπως τα αναφερόμενα για την πρόληψη και καταστολή κάθε πράξης ή μεθόδευσης στρεφόμενης εναντίον της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις διατηρώντας στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών του και αξιοποιώντας τους θεσμοθετημένους διαύλους διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρχών κρατών-μελών της ΕΕ και χωρών των δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.
Ο καταζητούμενος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ από το Μόλενμπεκ του Βελγίου, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία, είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές από την γαλλική έρευνα.
Στα μέσα Ιανουαρίου είχε διεξαχθεί έρευνα στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό του καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι κατεύθυνε από την ελληνική πρωτεύουσα μέσω κινητού τηλεφώνου τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν γίνει έρευνες και σε διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου είχαν γίνει προσαγωγές υπόπτων.
Τότε είχε συλληφθεί ένας Αλγερινός, ο οποίος δεν ήταν ο Αμπαούντ και ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο.
Καμία ελληνική συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις στις εκτάσεις που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, εκτιμώντας ως λύση «την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των υπηρεσιών όπως το ΝΑΤΟ» και «όχι τον ιερό πόλεμο».
Ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε την επίθεση στο Παρίσι ζήτημα που αφορά όλους και τόνισε ότι «οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν κάτοικοι δυτικών χωρών, κάποιοι άλλοι είχαν περάσει από χώρες χωρίς να καταγραφούν και κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει με το ρεύμα των προσφύγων».
Σημείωσε, δε, ότι «δεν πρόκειται για επαγγελματίες τρομοκράτες», αλλά για κάποιον «που σήμερα μπορεί να είναι οδοντίατρος στο Παρίσι κι αύριο να ανατινάζεται στο Μπατακλάν» και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζοντας ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».
Διατυπώνοντας επικρίσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική σημείωσε ότι όλη η παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό δεν θα ήταν ίδια αν εδώ και τέσσερα χρόνια «η Ευρώπη επέβαλε στην Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση προσφύγων».
Παράλληλα, απέρριψε κοινές περιπολίες με την Τουρκία λέγοντας ότι «η Τουρκία το επιχειρεί, αλλά αυτό δεν γίνεται».
Και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει άλλο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη Συρία, προκειμένου να εγκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.
Πάντως, ο κ. Βίτσας ερωτηθείς εάν μέσω της χώρας μπορεί να περνούν τζιχαντιστές σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, αλλά υπογράμμισε ότι το Ισλαμικό Κράτος διαμορφώνει θύλακες στα δυτικά κράτη.
Γ. Μουζάλας: Να ενταθούν οι έλεγχοι
Την ανάγκη «να διαχωριστεί το προσφυγικό από την τρομοκρατία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες τρέχουν να ξεφύγουν από αυτούς που έκαναν τις επιθέσεις στο Παρίσι».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μπορεί να δώσουν «άλλοθι σε ακροδεξιές απόψεις».
«Το πρώτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας. Το δεύτερο είναι να μην καταδικάσουμε τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Μουζάλας, ενώ επανέλαβε ότι το θλιβερό γεγονός των αποτρόπαιων επιθέσεων στο Παρίσι «δείχνει την ανάγκη της επαλήθευσης των στοιχείων των προσφύγων στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο».
Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα αυξήσει τους πρόσφυγες.
Για το αν ήταν πλαστό το διαβατήριο του δράστη που φέρεται να πέρασε από τη Λέρο, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «υπάρχει βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων», αλλά πρόσθεσε πως αν και η Ελλάδα κατηγορείται ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, ο τρομοκράτης που πέρασε «ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η Ε.Ε. επιβάλλει».
Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, με τον οποίον συζήτησε για τη
διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για ανάγκη ελέγχου των προσφυγικών ροών στα εδάφη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, που αποτελεί πλέον και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενός λεπτού σιγή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα θύματα των επιθέσεων
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρέσβης εισήλθε στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Στη συνέχεια εισήλθαν ο κ. Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης ε.τ.κ. Γεώργιος Γεννηματάς.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδος.
«Για μας, τους Έλληνες, και θέλω να πιστεύω για όλο τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο, ιδίως αυτές τις τραγικές στιγμές, οι τρεις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, ήτοι Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη είναι πάντα ζωντανές και επίκαιρες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.