Το facebook, τα social media γενικώς όπως και οι εταίρες που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, είναι το υπερόπλο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία και τις τύχες των κοινωνιών. Η δύναμη πλέον αυτών των εταιριών είναι τεράστια και καθοριστική για τις εξελίξεις στον κόσμο. Γνωρίζουν πολύ καλά την συμπεριφορά των ανθρώπων, έχοντας στα χέρια τους τα Μεγάλα Δεδομένα. Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data) σε μικρό χρόνο. Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμύριων ανθρώπων και γενικά στον πλανήτη και ειδικά σε κάθε χώρα. Έτσι πλέον τα επιτελεία που διαθέτουν πολλά δις, μπορούν να κάνουν στοχευμένες καμπάνιες, εμπορικές αλλά και κοινωνικές και πολιτικές. Δεν απευθύνονται στους κατοίκους μιας χώρας, ή σε κοινωνικές ομάδες (αγρότες, εργάτες, φοιτητές, επαγγελματίες). Απευθύνονται στον Κώστα , στην Μαρία, στην Άννα, στο Μιχάλη, στον Τζον, στην Μίλιτσα, στον Μαρκ, προσωπικά. Σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, τις ιδιοτροπίες του, τις ανησυχίες και τις αγωνίες του.
Η Google απασχολεί περίπου 88.000 εργαζομένους διεθνώς, ενώ το 2017 έκανε έναν τζίρο περίπου 110 δις δολάρια. Από αυτά, κέρδη προ φόρων ήταν περίπου 26 δις δολάρια. Η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου στα 680 δισ. Το Facebook είναι πιο μικρό: Με «μόλις» 25.000 εργαζόμενους, είχε συνολικά έσοδα το 2017 της τάξης των 41 δις δολαρίων, με κέρδη προ φόρων στα 20 δις (ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό σε σχέση με τον τζίρο), ενώ η αξία του στο χρηματιστήριο είναι της τάξης των 440 δις (αν και μετά το σκάνδαλο έχει χάσει πάνω από 50 από αυτά).
Τα συνδυασμένα έσοδα των δύο εταιρειών 110 δις δολάρια και 41 δις δολάρια, το 2017, ήταν ένα ποσό λίγο μικρότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, (195 δισεκατομμύρια δολάρια) ενώ η αξία τους στο χρηματιστήριο είναι πολύ παραπάνω από το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Από πού ακριβώς βγάζουν αυτά τα λεφτά; Η αυτόματη απάντηση, «διαφημίσεις», είναι λάθος. Οι διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στις διάφορες σελίδες του Google είναι στοχευμένες, δηλαδή διαφορετικές για κάθε χρήστη. Τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι επίσης διαφορετικά για κάθε χρήστη, εξαρτώμενα από το ιστορικό αναζήτησης και τις διαδικτυακές προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς. Η πραγματικότητα είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που ανακάλυψε πρώτη η Google και είναι πλέον το στάνταρ για όλες τις σχετικές πολυεθνικές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, είναι ότι εμπόρευμα είναι ο χρήστης και οι συνήθειες του και πελάτης είναι οι επιχειρήσεις που διαφημίζονται.