Μουζάλας: Θα δώσουμε στη δημοσιότητα βίντεο με το πώς «οργιάζουν» οι διακινητές στην Τουρκία

«Η λύση είναι η Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μάλτα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει βίντεο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αποτυπώνει τι γίνεται στα σύνορα της Τουρκίας και πώς «οργιάζουν» οι διακινητές.

Μάλιστα, στα τέλη Νοεμβρίου θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των επαφών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Θα προηγηθεί επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στην Τουρκία, στις 17 – 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να διευθετηθούν τα ανοιχτά ζητήματα. «Δεν πάμε στην Τουρκία για να δείξουμε πόσο μάγκες είμαστε, δεν πάμε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι, ούτε ως ικέτης, αλλά πάμε ως ισότιμος διαπραγματευτής να λύσουμε ένα πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.  

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μουζάλας κατέστησε σαφές ότι πριν τις επαφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα υπάρχει προσυνεννόηση με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πολιτικός στόχος και δευτερευόντως να συζητήσουμε με την Τουρκία για τα θέματα που μας αφορούν.

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς να υπάρξει  συντονισμός περιπολιών με την Τουρκία, ωστόσο δεν συμφωνεί σε κοινές.

«Θέλουμε η Frontex να πάει και στην Τουρκία», είπε ακόμα ο Γιάννης Μουζάλας.

Όπως δήλωσε, στη Μάλτα έγιναν τρεις συναντήσεις για το θέμα: μία συνάντηση όλων των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών με τις αφρικανικές χώρες και μία ακόμα, άτυπη, μόνο για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις συναντήσεις έγινε σαφές ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό, όχι μόνο ελληνικό ή ιταλικό, καθώς, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα. Τόνισε ότι δεν μπορούν εδώ να αποθηκεύονται μετανάστες ή πρόσφυγες και δήλωσε, στέλνοντας μήνυμα προς την ΕΕ, ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουμε ή να κλείνουμε κατά βούληση τα σύνορα.

Παράλληλα, τέθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία  διατυπώθηκε με σαφήνεια, δηλαδή πως το θέμα της ροής πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Τουρκία, να ελέγχει εκείνη τις ροές. Διότι, όπως είπε, αν δεν γίνεται από εκεί ο έλεγχος, όσες θέσεις φιλοξενίας και να δημιουργούνται, δεν θα φτάνουν.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, οι ελληνικές προτάσεις εστιάζουν στα εξης:

– Κρίσιμο να περιοριστούν οι ροές από την Τουρκία σε συνεργασία και με τη Frontex, να φτάσει δηλαδή στα σύνορα της γειτονικής χώρας.
– Αύξηση θέσεων όσων θα μετεγκατασταθούν στην ΕΕ, να υπάρχει μία διαβεβαίωση ότι θα πανε στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται άλλοι να χτίζουν κέντρα φιλοξενίας και άλλοι να σηκώνουν φράχτες.  

– Χρηματοδότηση της ΕΕ για τις θέσεις φιλοξενίας στην Τουρκία, όπου από τα «hotspots» θα γίνεται απευθείας μετεγκατάσταση, ενώ ενημέρωσε ότι προτάθηκε να γίνουν και σε Λίβανο, Ιορδανία.

Για τα νησιά και hotspots είπε ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή η δέσμευση, αλλά και κυβερνητική επιλογή διότι, όπως εξήγησε, αν και μπορεί να ελέγχονται οι ροές από την Τουρκία και να περιοριστούν, δεν θα σταματήσει η ροή.

Ακόμα, εκφράστηκε από την Ελλάδα και μπήκε και στη Σύνοδο ως θέμα το γεγονός ότι για τη  μετεγκατάσταση θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική και να μη γίνεται σε εθελοντική βάση. «Δεν μπορεί να φτιάχνει μόνο η Ελλάδα θέσεις φιλοξενίας και να μη γίνεται relocation» είπε και πρόσθεσε ότι «θα ανακοινώσουμε και άλλα relocation, δεν θέλουμε φανφάρες, θέλουμε να γίνει συνήθεια».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς 30 εκατομμύρια ευρώ ανήκουν στην ευρωπαϊκή, κυρίως, γραφειοκρατία και έτσι δεν εκταμιεύονται,  διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα οι δαπάνες καλύπτονται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται διαγωνισμός για την προκήρυξη 2.500 θέσεων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και 20.000 θέσεις «ενοικίων» σε Λέσβο, Κω, Χίο, Λέρο και Σάμο.  

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή