Τζανακόπουλος: Ακραία εκδοχή να δικαστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί για κατασκοπεία

“Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ’ αόριστον τονίζοντας, ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο η κατασκοπεία, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία ακραία εκδοχή. «Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» σημείωσε

Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο από το δικαστήριο και εκτίμησε ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. «Αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μία ακραία πολιτική και πολιτικοποιημένη ενέργεια» υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα, πως «ό, τι πρέπει να γίνει, γίνεται, σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε σε αυτή τη φάση ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση» καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και των διπλωματικών διαύλων. ‘Αλλωστε, όπως ανέφερε, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από την έρευνα, σύμφωνα και με την δήλωση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης». 

Όπως είπε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει αίτημα για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα επικοινωνήσει και ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ένα χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι αρκετά παλαιότερο, αλλά ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα της γείτονος με τις ΗΠΑ και ειδικά με το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά όχι μόνο σε ό, τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

 

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κυρία Μπουσδούκου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το πρώτο μου ερώτημα έρχεται, ακούγοντας όλα όσα μας μετέφερε και ο συνάδελφος Κώστας Συμεωνίδης από τη Γερμανία και αφορά στο εξής: Στο κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να αναβαθμίζει το συγκεκριμένο περιστατικό, αναβαθμίζει την ένταση ουσιαστικά και να κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως ενέχυρο, παρά το γεγονός ότι ακούσαμε χθες από επίσημα χείλη του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται λόγος για αντάλλαγμα, αναφέρομαι στους οκτώ Τούρκους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμήσεις, κυρία Μπουσδούκου, μπορεί να κάνει ο καθένας, με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, όπου αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά, όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο, θα έλεγε κανείς, των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πριν από λίγο, εσείς σχολιάζατε το ζήτημα του Γερμανού δημοσιογράφου, που βεβαίως είναι αρκετά παλαιότερο, είναι ενδεικτικό μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, την οποία έχει η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν και αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ειδικά το κουρδικό ζήτημα, το οποίο, εγώ τουλάχιστον, κάνω την εκτίμηση ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αυτή την περίοδο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο αξιωματικούς, είναι ότι πρέπει φυσικά να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάνω την εκτίμηση πως δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρακολουθήσαμε νωρίτερα και τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και εκεί ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για Ευρωπαίους στρατιωτικούς. Το πρώτο ερώτημα είναι, εάν θα υπάρξει άμεσο αίτημα, ξεκάθαρο αίτημα για διαμεσολάβηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία που υπάρχει στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει το δικονομικό και δικαιοδοτικό της καθεστώς. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η δικαιοδοτική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επειδή έχει ασκηθεί και κριτική για το ότι ενδεχομένως έχουν περάσει και έξι μέρες και θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να έχει ζητήσει και νωρίτερα διαμεσολάβηση ή ακόμα-ακόμα να έχουν μιλήσει οι δύο ηγέτες, ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ό,τι πρέπει να γίνει, γίνεται σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε, σε αυτή τη φάση, ότι είναι αποτελεσματική η παρέμβαση. Σας ξαναλέω ότι ευελπιστούμε πως δεν θα δοθεί συνέχεια και δεν θα έχουμε πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ. Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και στο επίπεδο των διπλωματικών διαύλων.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Στο επίπεδο των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Εφόσον χρειαστεί, θα επικοινωνήσει φυσικά και ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σε κάθε περίπτωση, κατά πόσο υπάρχει ανησυχία; Κατανοώ ότι διατηρούνται χαμηλοί τόνοι από την κυβέρνηση, αλλά και μια συνεννόηση με την αντιπολίτευση, κυρίως ως προς και την έρευνα που διεξάγεται από την πλευρά της Τουρκίας για το ενδεχόμενο να προστεθεί στο κατηγορητήριο ενδεχόμενη κατασκοπία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις και τις δικές μας πληροφορίες, θα ήταν μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα εντείνει, δεν θα κλιμακώσει, εν πάση περιπτώσει, την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω. Μέχρι στιγμής, αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι το δικαστήριο δεν έχει δεχθεί κάτι τέτοιο και εκτιμώ ότι δεν προκύπτει και από τα πραγματικά περιστατικά. Εφόσον κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο, είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μια ακραία προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια. Ωστόσο, μην προχωράμε με βάση υποθέσεις ή με βάση του τι μπορεί να γίνει.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι όσα είπε, χθες, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκεί βασίζεται το ερώτημά μου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ερευνήθηκαν τα αδικήματα της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της κατασκοπίας και ο λόγος για τον οποίο κρατούνται και αυτό με το οποίο κατηγορούνται αυτή τη στιγμή, είναι η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Άρα, δεν προέκυψε από την έρευνα κατηγορία για κατασκοπία. Ας περιμένουμε όμως, να δούμε το τελικό κατηγορητήριο του εισαγγελέα, το οποίο θα οδηγήσει και στη δικαστική αίθουσα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει, σε καμία περίπτωση, κατασκοπία. Δεν μπορώ, όμως, και να προεξοφλήσω τη στάση του Τούρκου εισαγγελέα, δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι, το οποίο αναμένουμε να δούμε και μέχρις εκείνης της στιγμής, σας ξαναλέω ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσο πίεσης.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επικοινωνία, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή