Ο Τσίπρας σε νέα σύσκεψη σήμερα αποφασίζει για τη Novartis: Ποια λύση προκρίνει το Μαξίμου

Την κατάλληλη φόρμουλα για μια «νομικά στέρεη λύση», ώστε να προχωρήσει η έρευνα για την υπόθεση Novartis ψάχνουν στην κυβέρνηση, και τα ενδεχόμενα της δικονομικής διαχείρισης προκαλούν προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου.
Οι κυβερνητικοί θέλουν να υπάρχει η εξής «δικλείδα ασφαλείας»: ότι η υπόθεση δεν θα εξελιχθεί σε θέατρο που να θυμίζει ,όπως λένε, το «βρώμικο ’89» από τη μια μεριά. Από την άλλη όμως δεν θέλουν και να υποστούν κριτική για κουκούλωμα και άρα, πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλείσει ο φάκελος, παρά θα συνεχιστούν οι έρευνες από την τακτική Δικαιοσύνη.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός συγκαλεί και νέα σύσκεψη εντός της ημέρας οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ήδη, έχει ζητήσει από τους συνομιλητές του χαμηλούς τόνους. Και όπως όλα δείχνουν ο ίδιος θα «ζυγίσει» τις απόψεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου από τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τραπέζι η προανακριτική
Οι κυβερνητικοί όλες αυτές τις μέρες, βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Σενάριο, το οποίο βρίσκει αρκετούς θιασώτες στο εσωτερικό της.
Αν και κατά πληροφορίες αυτό που προβληματίζει είναι ότι με δεδομένη την παραγραφή η προανακριτική θα καταλήξει σε αναπομπή του φακέλου στην εισαγγελία.!Ωστόσο, πρόκειται για τον θεσμικά πιο στέρεο τρόπο διαχείρισης του ζητήματος. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και με τις περιπτώσεις των κκ Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου.
Η επιστροφή στο δρόμο της Δικαιοσύνης
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασαν και το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστρέψει στον εισαγγελέα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται νομικά εφικτό.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , πάντως, η υπόθεση δεν θα έκλεινε. Αντιθέτως, θεωρούν ότι η διερεύνηση θα μπορούσε να συνεχιστεί και αν προέκυπταν ευθύνες περί δωροδοκίας και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», το λόγο θα έπαιρνε η τακτική Δικαιοσύνη. Η άποψη αυτή, ακούστηκε και μετά την πρόσφατη διάσκεψη των Προέδρων.
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ θεωρούν ότι δεν προκύπτει αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς τα αδικήματα που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της εισαγγελίας ( δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία και απιστίασχετικά με την υπηρεσία)
έχουν παραγραφεί.
Όχι και τόσο δημοφιλές, τέλος, είναι το ενδεχόμενο να ενταχθεί η δικογραφία στην εξεταστική για την Υγεία. Επ’ αυτού, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που επιμένουν ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να μετατραπεί σε άρτο και θεάματα» ενώ πολλοί θυμίζουν ότι οι εξεταστικές επιτροπές σπανίως καταλήγουν σε πρακτικά αποτελέσματα.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 23:15
23/07/2025 - 20:45
23/07/2025 - 20:43
Δείτε επίσης