Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Ψήφος υπέρ λύσης;

Από το αποτέλεσμα του α` γύρου, των προεδρικών εκλογών, στην Κύπρο, έσπευσαν, στη Μεγαλόνησο αλλά και εδώ, οι υποστηρικτές της «υπευθυνότητας», στη διαχείριση του πολιτικού προβλήματος, να ερμηνεύσουν την ψήφο των Κυπρίων αδελφών μας, ως «εντολή» για άμεση προώθηση της λύσης του.

Η αποτυχία του αποκαλούμενου «ενδιάμεσου χώρου», δια του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, να διεκδικήσει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο β` γύρο, πρόσφερε την ευκαιρία, για τέτοιες «περισπούδαστες» αναλύσεις, από τους «αυθεντικούς διερμηνευτές» της βούλησης των Κυπρίων πολιτών, ερήμην των ιδίων, βεβαίως. Είναι εύκολη, άλλωστε, οποιαδήποτε «αλχημεία» με τους αριθμούς, παραβλέποντας κρίσιμα δεδομένα, όπως το υψηλό ποσοστό αποχής και στους δύο γύρους ή και την αντιστοίχηση των υποψηφίων, με τη διαχρονικά καταγεγραμμένη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δύναμη των κομματικών χώρων, από τους οποίους προέρχονται. Η, ακόμη, το γεγονός ότι ακόμη και σ` αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο αποκαλούμενος «ενδιάμεσος χώρος», που, έτσι κι αλλιώς, συνθλίβεται ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς εκπροσώπους του παραδοσιακού δικομματισμού  ούτε και σ` αυτή την περίσταση, κατάφερε να εμφανιστεί πλήρως ενωμένος..

 Ακόμη πιο ασαφή  είναι τα πράγματα, ως προς το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής, ακριβέστερα δε, ποιο ήταν το κυρίαρχο κριτήριο, που βάρυνε στην επιλογή των πολιτών. Εδώ, απ` ότι προκύπτει, από όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά της Μεγαλονήσου, το κυρίαρχο κριτήριο ήταν η Οικονομία και όχι το πολιτικό ή, ακριβέστερα, εθνικό ζήτημα της Μεγαλονήσου, αλλά και του Ελληνισμού. Στον επανεκλεγέντα πρόεδρο, φαίνεται πως πιστώθηκε η έξοδος από το μνημόνιο και η πορεία δυναμικής ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας. Από την άλλη ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, φαίνεται πως εξακολουθεί να πληρώνει (ήταν ο ίδιος και στις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές, του 2013), τα «απόνερα» της διακυβέρνησης Χριστόφιας, όχι μόνο σε σχέση με τις ευθύνες την οικονομική κρίση, αλλά και για το πολύνεκρο δυστύχημα στη ναυτική βάση, στο Μαρί.

Αλλά και ως προς αυτό καθαυτό το πολιτικό-εθνικό πρόβλημα, να θυμίσουμε ότι ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που απέρριψε τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων, ως μη αποδεκτές, ενώ και ο ανθυποψήφιός του, όπως φάνηκε από τη μεταξύ τους τηλεμαχία, δε φαίνεται να αποδέχεται «αμετακίνητες» θέσεις της άλλης πλευράς, όπως η εκ περιτροπής προεδρία. Άλλωστε, εξ όσων θυμόμαστε, οι πανηγυρίζοντες, είχαν επικρίνει σφόδρα τον κ. Αναστασιάδη, για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή