Ανάπτυξη από το 2016 βλέπει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται αυτή την στιγμή στην ελληνική Οικονομία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), “βλέπει” πως με την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, η ελληνική Οικονομία θα επιστρέψει από του χρόνου στην ανάπτυξη και θα βάλει σε μία σειρά τα μεγάλα «αγκάθια», όπως η ανεργία και τα «κόκκινα» δάνεια .

ΑΕΠ – Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2016

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ είναι πως  θα μειωθεί κατά 1,4% φέτος και κατά 1,2% του χρόνου, ενώ σε δύο χρόνια το 2017 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμός που θα φτάσει το 2,1%.

«Κόκκινα» δάνεια και χρέος τα μεγάλα προβλήματα της Οικονομίας

Τα μεγάλα προβλήματα για την ελληνική Οικονομία είναι τα «κόκκινα» δάνεια και το μεγάλο Δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του ΟΟΣΑ (OECD Economic Outlook).Αυτό που ξεχωρίζει είναι η πρόβλεψη πως, η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές θα διατηρούν τη δυναμική τους.

Ο  ΟΟΣΑ  «βλέπει» πως, «η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» και μαζί πως θα συμμαζευτούν μία σειρά πράγματα.

Μείωση της ανεργίας κάτω από το 24%  μέχρι το 2015

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού της φέτος στο 25,2% από 26,5% πέρυσι και περαιτέρω μείωση το 2016 στο 24,8% και το 2017 στο 23,4%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας».

Αρνητικός πληθωρισμός και Αυξανόμενο έλλειμμα «στρεσάρουν» τον Προϋπολογισμό

Αρνητικό  πληθωρισμό δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης, -0,9% φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 με  0,7% και 0,5%, το 2017.  Για το δημοσιονομικό έλλειμμα αυτό θα περάσει από κύκλο αύξησης αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016, για να μειωθεί τελικά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το Δημόσιο Χρέος Θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς!

Αύξηση από το  181,3% του ΑΕΠ το 2014 στο 190% το 2015 και στο 200% το 2016, πριν και αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις υποχωρήσει το 2017 στο 197,4% του ΑΕΠ. Στην έκθεση οι αναλυτές του ΟΟΣΑ τονίζουν πως, «η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη (…)

Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για την βελτίωση των δεικτών

Οι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η ρύθμιση και η «τακτοποίηση» των κόκκινων δανείων, μαζί με ένα συμμάζεμα της φορολογικής διοίκησης ώστε αυτή να ενισχυθεί στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την καλυτέρευση των δεικτών τα επόμενα έτη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής».

«Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας».

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάρος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή