Μαξίμου: Σενάρια του παλιού πολιτικού συστήματος τα περί κυβερνητικής κρίσης

Στο πολιτικό συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του πιέζονται -και άρα πολύ δύσκολα θα δώσουν θετική ψήφο σε μια συμφωνία για τα Σκόπια- καταλήγουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να  απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ και έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση των Οργάνων του κόμματος- και αφού κυκλοφόρησαν σενάρια περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό-  ο κύριος Καμμένος ξεκαθάρισε: «Οι ΑΝΕΛ κάναμε μια έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτήν την έντιμη συμφωνία θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της τετραετίας». H εν λόγω δήλωση λειτούργησε εν είδη ‘πυροσβεστήρα’ με κύκλους της κυβέρνησης να σχολιάζουν αμέσως μετά πως «οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

«Το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων», τόνισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Real fm.Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε «μεγάλη εξαίρεση» και «δυστυχή εξέλιξη» τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μία γραμμή η οποία δείχνει ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Πρόσθεσε πως είναι «αδιέξοδη» αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία «δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή που είχε η ΝΔ στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα». Σε ερώτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία απάντησε ότι «είναι δεδομένη και σταθερή», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είπε ότι έχει «καλή χημεία» με τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, στον απόηχο όσων ειπώθηκαν ότι ο κος Τσίπρας αναζητά συμμάχους στην Κεντροαριτερά, αποκρούει τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκεκριμένα σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».«Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν: «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα». Μάλιστα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η άρνησή του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επίσης σαφής: «Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ποταμιού.Σχετικά με την ουσία του ζητήματος για το όνομα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, όπως «μια σλαβική λέξη που μπορεί να μας καλύπτει πλήρως». «Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης λύσης, που όμως θα συνοδεύεται με δεσμευτικές εγγυήσεις και τον αλυτρωτισμό» υπογράμμισε.Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνο και γελοίο, υπουργός να έχει διαφορετική άποψη για σημαντικά θέματα και να εκθέτει τη χώρα. Η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διγλωσσία είναι τεράστια. Πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη υπευθυνότητα μέσα στο κόμμα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή