Oλγα Γεροβασίλη: To έργο μας αφορά μόνο την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα

Συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου στην Κυριακάτικη Kontranews και τη Στέλλα Γκαντώνα

Κατηγορηματική, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά ως τα μέσα του 2016» εμφανίζεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην Κυριακάτικη kontranews.

Με ορίζοντα την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πως «θα ήταν θετική εξέλιξη να λυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν», διαμηνύοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει άκριτα, με δεδομένο ότι «αγκάθι» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Απαντώντας δε, στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει Κοινοβουλευτικά το επόμενο διάστημα, τονίζει πως έχει «νωπή εντολή, συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας», ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ασκούν κριτική σε υψηλούς τόνους « προκειμένου να ξαναβρούν ακροατήριο».

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη σχολιάζει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών στα ΜΜΕ και στέλνει σαφή… μηνύματα, υπογραμμίζοντας πως το έργο όλων «αφορά μόνο την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα».

Μέσα σ’ ένα πολύ σύντομο διάστημα καλείστε να πάρετε μέτρα που πλήττουν κοινωνικά στρώματα, με περικοπές σε συντάξεις, επιπλέον φόρους κλπ. Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει κοινοβουλευτικά το επόμενο διάστημα και για πόσο;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στην κρίση μας βύθισαν δεκαετίες ανεύθυνης διακυβέρνησης. Διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δέσμευσαν την Ελλάδα σε έναν κύκλο ύφεσης και αδικίας, φέρνοντάς την στα όρια της ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης. Εμείς πήραμε εντολή να την οδηγήσουμε έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτό ακριβώς μας διαφοροποιεί. Γι’ αυτό έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έχουμε νωπή εντολή, συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας.

Προτίθεστε να ζητήσετε χαλάρωση του προγράμματος; Αν ναι, πρακτικά τι θα σημαίνει αυτό για τους πολίτες;

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε να είναι εμπροσθοβαρές, προκειμένου να σπάσουμε τον κύκλο ύφεσης γρήγορα. Στόχος να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά ως τα μέσα του 2016. Ήδη όμως εφαρμόζουμε μέτρα ελάφρυνσης και προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Για παράδειγμα, διασφαλίζουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και το 2016. Τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων ήδη καλύπτουν περισσότερα από 200.000 άτομα και θα ξεπεράσουν τις 240.000 το ερχόμενο εξάμηνο. Επίσης, εξασφαλίσαμε τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Με την εμπιστοσύνη και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών προχωράμε ένα βήμα παρακάτω. Υλοποιούμε τις απαραίτητες τομές, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ζητούν για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Να θεωρήσουμε βέβαιο ότι το αυριανό Εurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δις ευρώ;

Στόχος μας είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου το συντομότερο δυνατό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει τον οδικό χάρτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αξιολόγηση και τελικά τη συζήτηση για το χρέος. Το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την υλοποίηση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων και θα λέγαμε ότι είναι ο πρώτος σταθμός.

Θα ήταν θετική εξέλιξη να λυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν στο Eurogroup, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άκριτα. Υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης όρια, όπως στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας. Εμείς έχουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, αλλά για την ομαλή εφαρμογή απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση και εποικοδομητική στάση από την πλευρά των δανειστών σε επί μέρους ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Όλη αυτή η «καταιγίδα» μέτρων φέρνει πιο κοντά το θέμα της απομείωσης του χρέους; Γιατί χωρίς αυτό, όλα τα υπόλοιπα μόνο σε ύφεση μπορούν να οδηγήσουν…

Με τη συμφωνία έχουμε διασφαλίσει την σταθερή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία. Επίσης, έχουμε ολοκληρώσει όσα χρειάζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να γίνει η άρση των capital controls όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι που θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια για την πραγματική αγορά. Το τρίτο και κρισιμότερο βήμα είναι πράγματι η απομείωση του χρέους.

Ζήτημα το οποίο μπορέσαμε να συνδέσουμε με τη συμφωνία, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όταν η αντιπολίτευση θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και μας καλούσε να υπογράψουμε τα πάντα, όσο υφεσιακά κι αν ήταν. Ακολουθώντας με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα -και εμείς και οι εταίροι – θα ανοίξει και η μεγάλη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους στις αρχές του 2016. Όλοι οι εταίροι μας άλλωστε τη θεωρούν σχεδόν δεδομένη. Το σημαντικότερο είναι ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την έξοδο από την ύφεση και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο θέμα των προσφυγικών ροών πέρα από συμβολικές κινήσεις -όπως είδαμε την εβδομάδα που πέρασε- πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από ότι μέχρι τώρα;

Αντιμετωπίζουμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Την τεράστια ανθρωπιστική κρίση διεθνών διαστάσεων, μέσα στη βαθιά και πολυετή οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση πολύ έγκαιρα αντελήφθη το θέμα στις πραγματικές διαστάσεις του και έκρουσε τον κώδωνα, όταν ακόμη οι Βρυξέλλες το αντιλαμβάνονταν ως τοπικό πρόβλημα και η αντιπολίτευση αποκαλούσε τους πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» για μικροπολιτική σπέκουλα. Αναγνωρίζεται πλέον από την ΕΕ η κρισιμότητα του ζητήματος και το τεράστιο έργο που έχει αναλάβει η χώρα μας. Σε συνεργασία με την Τοπική

Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις και την Εκκλησία, έχουμε καταγράψει αναλυτικά όλες τις τοπικές απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στα νησιά. Ήδη αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις, ενώ έχουμε αιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση εξ’ αιτίας έκτακτων και τρεχουσών αναγκών.

Ο άλλος κρίκος είναι η Τουρκία, ως χώρα-σταθμός για τους πρόσφυγες. Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί το ταξίδι του στη γείτονα χώρα με στόχο να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

Δεν ξεχνάμε και το κύμα συμπαράστασης χιλιάδων πολιτών στο τεράστιο δράμα των προσφύγων. Όταν άλλες χώρες έκλειναν τα σύνορά τους, Έλληνες και Ελληνίδες των νησιών μας έτρεξαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να φροντίσουν οικογένειες προσφύγων. Εικόνα που μας κάνει όλους περήφανους.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να περιορίσουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και να ασχοληθούν με τη δουλειά τους. Η εικόνα όμως των τελευταίων εβδομάδων δείχνει μάλλον το αντίθετο…

Ο Πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι η εντολή που λάβαμε «μεταφράζεται σε μια και μόνο λέξη: δουλειά, σκληρή δουλειά». Ωστόσο, μέσα στο πλαίσιο της ευθύνης τους οι υπουργοί χρειάζεται και να ενημερώνουν τους πολίτες, να εξηγούν και να αναλύουν τα επιμέρους ζητήματα του νομοθετικού έργου. Εκεί τελειώνει η υποχρέωση εμφάνισής τους στα ΜΜΕ. Το έργο μας αφορά μόνο την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Προσβλέπετε σε μια ενδεχόμενη συνεργασία για τη στήριξη νόμων και με άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο και τη συνεννόηση, παρά την υποκριτική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, να έχει ψηφίσει τη συμφωνία και να παρουσιάζεται ότι διαφωνεί τώρα. Κατανοούμε τις εσωτερικές ανάγκες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική σε υψηλούς τόνους, προκειμένου να ξαναβρούν ακροατήριο, αλλά θα πρέπει να επιδείξουν την ωριμότητα που απαιτούν οι στιγμές. Είναι βέβαια ενθαρρυντικό ότι στήριξαν κρίσιμα νομοσχέδια, ακόμα και αν πρόκειται για κάποια άρθρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή