Οταν το κρύο γίνεται τσουχτερό όλοι αναζητούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.
Εκτός από τις πηγές θέρμανσης αλλά και τον ρουχισμό ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το κρύο είναι το φαγητό! Και αυτό γιατί η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης που διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα. Η ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει και κάπως έτσι το φαγητό καταλήγει να αποτελεί και… θερμαντικό μέσο!
Έτσι λοιπόν θα προστατευτούμε από το κρύο μέσω του φαγητού:
Τις ημέρες του κρύου πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν κάθε τρεις ώρες, μικρά γεύματα, ώστε ο οργανισμός να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς.
Τρώμε σούπες. Οι σούπες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση του κρύου. Καταρχάς η φασολάδα, αλλά και η κρεατόσουπα με ρύζι, οι οποίες μπορούν να μας ζεστάνουν.
Τρώμε καυτερά. Βάζουμε παντού πιπεριές και πιπέρι. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας καθώς διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Γενικά πάντως τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και οι φακές είναι ιδανικά για το κρύο αφού και θερμίδες μας δίνουν αλλά και πολλά στοιχεία που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του.
Επίσης οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων με συνέπεια λίγη ώρα έπειτα από την κατανάλωσή του να αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και έτσι να κρυώνουμε περισσότερο.
Mερικά ακόμη τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρύου.
Ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την πέψει και άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ότι αν έτρωγες κανονικά ζυμαρικά. Ολο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώνα να διατηρείται ζεστό.
Η βιταμίνη Β3, που περιέχουν, βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος, η οποία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Πηγή πλούσια σε βιταμίνη C προστατεύει από το κρύο.
Η καφεΐνη ενεργοποιεί το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες και να διατηρείται πιο ζεστό.
Το τζίντζερ είναι ένα από εκείνες τις υπερτροφές που εκτός των άλλων, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.