Κλείστε τώρα τη συμφωνία με τα Σκόπια

Να μην χαθεί μια ακόμη ιστορική ευκαιρία

Αφήστε τους διάφορους τρελαμένους και επαγγελματίες πατριδοκάπηλους να γαβγίζουν και να παριστάνουν τους… όψιμους Μακεδονομάχους!

ΓΙΑ τρεις ολόκληρες δεκαετίες η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στο ζήτημα των Σκοπίων με αποτέλεσμα να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσει προνομιακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη γειτονική χώρα.

Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των Σκοπίων θα έβαζε φωτιά στα Βαλκάνια με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα.

Γι΄ αυτό η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει τώρα για να σταματήσει ο κάθε τρελαμένος και ο κάθε επαγγελματίας υπερπατριώτης να ασκεί διπλωματία και να χειραγωγεί τις κρίσιμες αποφάσεις.

Αυτοί που ετοιμάζονται να βγάλουν από τα χρονοντούλαπα τα λάβαρα της επανάστασης και να στήσουν καρναβάλι παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους δεν είναι μόνο γραφικοί αλλά επικίνδυνοι για το λαό και το Έθνος.

Η Ελλάδα που έχει ανοιχτό το μέτωπο με την Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί εχθρούς και στα βόρεια σύνορά της.

Όταν μάλιστα στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να κατανοήσουν τις εμμονές μας με την ονομασία των Σκοπίων.

Το ίδιο και οι Αμερικανοί που έχουν ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση των Σκοπίων να υποχωρήσει τόσο στο ζήτημα της ονομασίας όσο και στις προκλήσεις με την ονομασία του αεροδρομίου και τον σφετερισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για πρώτη φορά οι Σκοπιανοί δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς αλυτρωτισμούς.

Το όνομα Νέα Μακεδονία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, ούτε εμπεριέχει αλυτρωτικούς συμβολισμούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου συμφωνεί σε μια τέτοια λύση και όσοι διαφωνούν το κάνουν για προσχηματικούς λόγους για σπέκουλα και για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Η ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορρίψει το όνομα Νέα Μακεδονία.

Άλλωστε το είχε προτείνει πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κακώς δεν υπήρξε τότε συμφωνία.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά επικράτησαν τότε οι επαγγελματίες υπερπατριώτες, οι παραεκκλησιαστικοί κύκλοι που παρίσταναν ανέξοδα τους Μακεδονομάχους.

Αποτέλεσμα αυτής της σχιζοφρένειας που επικράτησε στη χώρα μας ήταν να τορπιλιστεί η συμφωνία και σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Το μόνο όπλο που μας απέμεινε ήταν το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά το βέτο διαρκείας δεν μπορούν να το αντιληφθούν ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι και οδηγεί τη χώρα μας σε διεθνή απομόνωση.

Τώρα που παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία θα πρέπει η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία πριν οι τρελαμένοι υπερπατριώτες και οι ιεράρχες με τα λάβαρα τα κάνουν και πάλι μπάχαλο.

Τζανακόπουλος: Υιοθετούμε μία τολμηρή και γενναία στάση

Για απόλυτη βούληση της κυβέρνηση να δημιουργήσει τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση σχετικά με το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης είναι γνωστή η θέση με την οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση και πως όταν προχωρήσουν οι συζητήσεις, όταν υπάρξουν εξελίξεις «και όταν δούμε αν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα για την εξεύρεση λύσης», προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και δεν μπορεί, όπως είπε, να προεξοφλήσει τη μορφή που θα λάβει αυτή η ενημέρωση. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει γνωστή και συγκεκριμένη θέση και η βασική μέριμνά της είναι να δημιουργηθούν οι όροι για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, για να αφήσουμε πίσω μας ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί μία 25ετία.Χαιρέτισε το γεγονός ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει με σαφήνεια την τοποθέτησή τους επί του θέματος και σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει εάν η θέση που εξέφρασε σήμερα είναι προσωπική και αν με αυτή συμφωνούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, «οι αντιπρόεδροι και οι πρώην πρωθυπουργοί» που ανήκουν στην ΚΟ της Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν, «αυτή η κυβέρνηση υιοθετεί μία τολμηρή και γενναία στάση που λέει ότι το κεντρικό σε αυτήν τη φάση είναι να επιλυθούν ζητήματα που δημιουργούν μία προβληματική κατάσταση με γείτονες, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία νέα φάση συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή και ως πυλώνας σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα».

Επισήμανε πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι το ζήτημα ποιος θα καταφέρει να αξιοποιήσει πιθανές διαφορετικές οπτικές επί του ζητήματος και στηλίτευσε ως «πολιτική τακτική στρουθοκαμηλισμού που αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη» την αντίληψη που υπήρχε παλιότερα στις πολιτικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, ότι μην κάνοντας τίποτα, κάποια στιγμή τα προβλήματα που μας απασχολούν θα λυθούν μόνα τους γιατί οι άλλοι θα αναγκαστούν να έρθουν στις δικές μας θέσεις.

Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που μιλάνε για συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας» ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στην ονοματολογία. «Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, εντός του 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά μετά την ανασκευή από τους γείτονες διαφόρων ακραίων θέσεων που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν», είπε. «Αυτό που μας ενδιαφέρει», υπογράμμισε, «δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις, που όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μίας εθνικιστικής ιδεολογία στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού».

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, η οποία είναι συνέχεια της θέσης που αποτέλεσε εθνικό κεκτημένο από το 2007-2008, κάτι που εκφράστηκε και στην κοινή σύσκεψη των υπουργών πριν από μία εβδομάδα, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αλλά και τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. «Ο κ. Καμμένος έχει κάνει μία πολύ υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να τηρήσουν μία σαφή συγκεκριμένη στάση, λέγοντας ευθέως τη θέση τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, και πως η ΝΔ που κατηγορεί για «μία υποτιθέμενη διγλωσσία» την κυβέρνηση θα πρέπει να θυμάται ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσέλθει με δύο διαφορετικές γραμμές, εκείνη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά.

Οσμάνι: Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχουν διαπραγματεύσεις

Στην ανάγκη εντατικοποίησης των επαφών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων συμφώνησαν Νίκος Κοτζιάς και Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα.  Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τόνισε την ειλικρίνεια και τη βούληση της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, χαρακτήρισε ωστόσο εικασίες τα όσα ακούγονται περί προτάσεων ή συμφωνίας. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε από τον διαπραγματευτή Νίμιτς αργότερα εντός του μήνα μια πρόταση που θα μελετήσουμε κι έπειτα θα τοποθετηθούμε επ’ αυτής», δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.  Ο Σκοπιανός πολιτικός αναγνώρισε μεν τη συναισθηματική υφή του ζητήματος για αμφότερες τις πλευρές, όμως αξίζει να σημειωθεί πως την παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα είχε κρατήσει σε συνέντευξή του αποστάσεις από τις φήμες για επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του. «Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις», «με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία» θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή