Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και τις δηλώσεις περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Σκοπιανό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «θέατρο σκιών», κατηγορώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι «προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα». «Ο ΥΠΕΞ λέει ότι ο κ. Καμμένος εννοούσε ότι δεν δέχεται τον όρο ‘Μακεδονία’ μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν στη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για τόσο σοβαρή υπόθεση» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε ακόμη πως δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» και πρόσθεσε πως «η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή». «Αυτή είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολο του». Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως οι συσχετισμοί τώρα είναι διαφορετικοί, καθώς στα Σκόπια υπάρχει μία άλλη κυβέρνηση που στα λόγια είναι πιο διαλλακτική και ευχήθηκε να είναι και στην πράξη. Ωστόσο, συνέχισε, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους Έλληνες και να δείξει ότι έχει τη δύναμη να επιβληθεί στο εσωτερικό της. Απευθυνόμενος στη συνέχεια σε όσους «σήμερα θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι» είπε πως «όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα».
ΚΚΕ: Πρωταγωνιστές του Εθνικού παροξυσμού για το Σκοπιανό το ’92 ΣΥΝ και Καμμένος
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό εξαπέλυσε το ΚΚΕ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη δήλωση του πως το θέμα δε λύθηκε όταν έπρεπε λόγω εθνικιστικού παροξυσμού, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε Συνασπισμός ήταν που εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ μετά το συμβούλιο αρχηγών το 1992 με τη γνωστή ρήση “πλην Λακεδαιμονίων” και χαρακτηρίζοντας “πρωταγωνιστές στα συλλαλητήρια του ‘εθνικιστικού παροξυσμού’ τον τότε Συνασπισμό και το νυν κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Ο Περισσός απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας τόνισε: “Του υπενθυμίζουμε -αν τυχόν δεν το θυμάται ή δεν το γνωρίζει- ότι πρωταγωνιστές στα συλλαλητήρια του “εθνικιστικού παροξυσμού” ήταν το κόμμα του ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του και ο κυβερνητικός του συνέταιρος κ. Καμμένος. Του υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η εθνικιστική επίθεση τότε εναντίον του ΚΚΕ, με τη γνωστή ρήση “πλην Λακεδαιμονίων” εκπορεύτηκε από το δικό του κόμμα, τον ΣΥΝ μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ.” Το ΚΚΕ σημειώνει επίσης ότι: “Το “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποιήσης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά συνέπεια η όποια επίλυση του ονοματολογικού, με την επιλογή σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και με αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, όπως κάνουν οι κυβερνώντες.”
Μ. Παπαδοπούλου: Οι ΑΝΕΛ δε συμφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 τόνισε πως το Σκοπιανό είναι ένα λεπτό εθνικό θέμα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημείωσε, έχουν τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή για το ζήτημα και πρόσθεσε πως το κόμμα της μιλάει για μια ονομασία που θα είναι erga omnes . Σημείωσε πως “δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. Πρόκειται για μια χώρα η οποία θα πρέπει να διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρχει απαραβίαστο συνόρων, που διεκδικεί τη μακεδονική γλώσσα και προβάλλει αξιώσεις για μακεδονική μειονότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μια εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας. Πρόκειται για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η όποια λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα”. Υπογράμμισε ακόμη σε σχέση με την κυβέρνηση Ζάεφ και τις προσπάθειες της γείτονος χώρας για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πως “είναι μια περίοδος που φαίνεται η γειτονική χώρα να έχει ανασκευάσει ακραίες δηλώσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να λυθεί το ζήτημα, ωστόσο το θέμα είναι το πώς θα λυθεί”.Στη συνέχεια, η κ. Παπαδοπούλου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “αντιμετωπίζει με ανευθυνότητα το Σκοπιανό και υπονομεύει τις εθνικές θέσεις”, ενώ παράλληλα τόνισε πως “ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τις ύβρεις της κ. Μπακογιάννη και τις κραυγές του Άδωνι Γεωργιάδη”.