Θετικό «ταμείο» κάνουν στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν

Θετικό «ταμείο» κάνουν στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν

Στην αποτίμηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα προχωρούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο  και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την Ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες (αν και ήταν προγραμματισμένη για πολύ λιγότερο) και ήταν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, συμφωνήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Επιπλέον, συμφωνήθηκαν  κανόνες εμπλοκής, που θα καθοριστούν με συνεργασία των δύο ΓΕΕΘΑ. Ακόμη, η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην ενδοχώρα, από τους οποίους θα επιστρέψουν στην Τουρκία όσοι δεν αποκτήσουν άσυλο. Και τέλος διαδικασίες αναζωογόνησης κοινών δράσεων, που βελτιώνουν το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στο μεταξύ, η Αθήνα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόταν χωρίς μισόλογα στο Κυπριακό, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, μπροστά σε Τούρκο ηγέτη. Ενώ το θέμα της Αγίας Σοφίας τέθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά. Για το θέμα δε, των μειονοτήτων, το οποίο επικαλέστηκε πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του υπενθύμισε ότι με ευθύνη της τουρκικής πλευράς ελάχιστοι Έλληνες έχουν απομείνει στην Πόλη, ενώ στη Θράκη διαβιούν δεκάδες  χιλιάδες μουσουλμάνοι, που απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους χριστιανούς. Και η μέριμνα για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης τους είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναγνώρισε ρητά και ο Τούρκος πρόεδρος.  

Το παρασκήνιο της προετοιμασίας

Σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο της προετοιμασίας για την άφιξη του Σουλτάνου, είχε υπάρξει λεπτομερειακή συζήτηση και συμφωνία για τα πάντα που αφορούσαν σε αυτήν, στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, στην επίσκεψή του στην Θράκη. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, από την παραμονή της συνάντησης, εκμεταλλεύτηκε συνέντευξή του στον Σκάι –ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει για συνέντευξη στο ΑΠΕ- για να θέσει θέμα Λωζάνης, ανέβασε το θερμόμετρο. Ωστόσο, μετά από την αποφασιστική στάση τόσο του Προέδρου, όσο και του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν, αναγνώρισε ως μουσουλμανική την μειονότητα της Θράκης, επί της ουσίας υπαναχώρησε ακόμα και στο επίμαχο θέμα της συμφωνίας της Λωζάνης, όπως και στο θέμα των στρατιωτικών που κρατούνται στη χώρα μας. Ενώ διακήρυξε ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών της χωρών.

Το…timing

Όσο για το αν η χρονική συγκυρία ήταν κατάλληλη, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι κατάλληλη, γιατί η Τουρκία βρίσκεται σήμερα όχι σε θέση ισχύος, αλλά σε δύσκολη θέση. Απομονωμένη από την Ευρώπη, με σοβαρά προβλήματα σχέσεων με πολλές χώρες. Αυτό διευρύνει τις δυνατότητες για να αποδώσουν πολιτικές πρωτοβουλίες, που έχουν ως στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά εκκρεμότητες, που τραυματίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Τα περί προχειρότητας και τα συναφή δεν είναι παρά ανοησίες, όταν δεν πρόκειται για κακόβουλες προσπάθειες να πληγεί η κυβέρνηση για μικροκομματικούς, ή άλλους λόγους.

Μητσοτάκης: δώσαμε χώρο στον Ερντογάν να διατυπώσει μονομερείς αξιώσεις

Στο10ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας μίλησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως όλοι οφείλουν να χειρίζονται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και υπευθυνότητα ενώ πρόσθεσε πως τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας δεν προσφέρονται για κανενός είδους μικροκομματική εκμετάλλευσης.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο για την επίσκεψη Ερντογάν, σημειώνοντας πως είναι σε θέση να το κάνει μιας και η επίσημη επίσκεψη έλαβε τέλος. «Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;  Και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία; Πολύ φοβάμαι ότι το εύλογο αυτό ερώτημα, κάνοντας πλέον τον απολογισμό της επίσκεψης, ενισχύεται. Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα – η πρώτη μετά από 65 χρόνια – θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ως ουσιαστικό στόχο μία ποιοτική  επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Να γίνει η αφετηρία μιας δυναμικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, άλλωστε, είναι σε όλα τα επίπεδα και το νόημα των διμερών συναντήσεων. Και αυτή είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης, που άλλωστε οργάνωσε την επίσκεψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: η επίσκεψη Ερντογάν έβλαψε τα ελληνικά συμφέροντα

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα πήγε πολλά βήματα πίσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.Μιλώντας σε συγκέντρωση οικονομολόγων η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Το αντίθετο. Τα ελληνικά συμφέροντα και οι εθνικές θέσεις υπέστησαν δεινό πλήγμα».Οπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά «οι απροκάλυπτα αναθεωρητικές τοποθετήσεις Ερντογάν, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η ανάδειξη ανύπαρκτων μειονοτικών θεμάτων όχι μόνο δεν συνέβαλαν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – όπως θα θέλαμε και για την οποία  η Παράταξή μας εργάζεται – αλλά το αντίθετο, τις οδήγησαν πολλά βήματα πίσω».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή