Μέρκελ – Σόιμπλε τα έκαναν μπάχαλο!

Η Γερμανία στη χειρότερη κατάσταση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με εκλογές εκβιάζει η Καγκελάριος – Όχι κάλπες λέει ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ της συμφοράς Μέρκελ και Σόιμπλε αφού κατέστρεψε την Ελλάδα και ισοπέδωσε τις οικονομίες των χωρών του Νότου, τώρα παραλύει και την ίδια την Γερμανία.

Η κατάσταση ακυβερνησίας στην οποία βρίσκεται η Γερμανία είναι αποτέλεσμα αμφισβήτησης των συστημικών κομμάτων και ιδιαίτερα του κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει προκαλέσει μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία παρά τη συσσώρευση πλεονασμάτων τα οποία κατευθύνθηκαν στα οικονομικά μεγαθήρια.

Η πλειοψηφία των πολιτών στην Γερμανία αμφισβητεί το μοντέλο διακυβέρνησης της Μέρκελ και γι΄ αυτό είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Άλλωστε και ο άλλοτε πανίσχυρος σύμμαχός της, ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών που χειραγωγούσε όλες τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακυρώνοντας κάθε έννοια δημοκρατίας που μετακινήθηκε τώρα στη θέση του προέδρου της Βουλής, αμφισβητεί ευθέως την Μέρκελ.

Με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητάει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ αντίθετα η Μέρκελ εκβιάζει με νέες εκλογές οι οποίες βέβαια είναι παρακινδυνευμένες γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς.

Το χειρότερο απ΄ όλα με την κρίση που μαστίζει την Γερμανία είναι οι συνέπειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις παίρνονταν από το Βερολίνο και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα απλά τις επικύρωναν.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι τόσο ανίκανοι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους Γερμανούς προστάτες.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την κατάπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επικινδυνότητα του μοντέλου λήψης αποφάσεων που είχε επιβάλει η Γερμανία.

Γι΄ αυτό πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η ακυβερνησία στην Γερμανία θα προκαλέσει γενικευμένο μπάχαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυεπίπεδη κρίση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Καταλονία, ενώ σύντομα θα βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων στην Ιταλία, όπου τα συστημικά κόμματα έχουν καταρρεύσει και οι δυνάμεις που είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκροτούν ένα πανίσχυρο πλειοψηφικό ρεύμα.

Η πολιτική κρίση στην Γερμανία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να δρομολογηθούν αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα είναι οι μόνες που μπορεί να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί αν η Ευρώπη δεν ξεφύγει από τη Γερμανική κηδεμονία θα αντιμετωπίσει συμπτώματα κατάρρευσης ειδικά τώρα που το Βερολίνο βρίσκεται σε κρίση, η οποία θα έχει μεγάλη διάρκεια και πολλές επιπτώσεις.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες αντί να παρακολουθούν απαθείς την κατάρρευση του γερμανικού μοντέλου, που ήταν έτσι κι αλλιώς καταδικασμένο σε αποτυχία, γιατί το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει συμφορές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την εμμονή στο μοντέλο της σκληρής λιτότητας, που είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα πλεονάσματα στο Βερολίνο και τα ελλείμματα στο Νότο.

Πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου

Μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο βιώνει εδώ και μερικά 24ωρα η Γερμανία, μετά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ να αναζητά διέξοδο από το τέλμα, για μια χώρα που πάνω από κάθε τι άλλο φοβάται την πολιτική αστάθεια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τα κόμματα να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εξηγώντας ότι «η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», ενώ ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ, τους έδωσε τελεσίγραφο τριών εβδομάδων προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Οι παραινέσεις των Σόιμπλε και Άλτμαϊερ, γίνονται λίγες ώρες πριν τις επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ-στον οποίο πλέον επαφίεται η πρωτοβουλία βάσει του Συντάγματος-με τα κόμματα που δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό την καγκελάριο, πλην της άκρας δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έπειτα από μια μακρά συνάντηση με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα, ο Γερμανός πρόεδρος υποδέχθηκε χθες τους ηγέτες των Πράσινων, πριν από την σημερινή συνάντηση που περιμένουν οι περισσότεροι, ανάμεσα στον Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τον Μάρτιν Σουλτς. Το SPD αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα να ενταχθεί ξανά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο. Κατόπιν, θα δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Στόχος: να βρεθεί μια λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να κληθούν και πάλι στις κάλπες, λίγο καιρό αφού εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Βουλή. Αυτή η προοπτική θα βύθιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη εξασθενημένη από το Brexit, σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Η ανησυχία είναι απτή στην Γερμανία, όπου ήδη σημειώθηκε πολιτικός σεισμός στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ μελών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Η άνοδος της AfD, που απειλεί ότι θα «πάρει στο κυνήγι» την Μέρκελ, θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση νέων, πρόωρων εκλογών. Μολαταύτα οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών (45%), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, την πρώτη που διεξήχθη μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση. Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Αποφυγή εκλογών

Ο αρχηγός του Κράτους, επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ (την περίοδο 2005-2009 και κατόπιν την περίοδο 2013-2017), είναι ξεκάθαρο ότι θα προτιμούσε να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Σταϊνμάιερ είναι αυτός που θα πρέπει να τις προκηρύξει, με τη διάλυση της Μπούντεσταγκ. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ως «αποστολή» τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν μπορούν απλά να πετάξουν ξανά το μπαλάκι στους πολίτες με την πρώτη δυσκολία που συνάντησαν, επιχειρηματολόγησε ο Σταϊνμάιερ την Δευτέρα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και τα 82 εκατομμύρια πολίτες της βρίσκονται μπροστά σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Οι φιλελεύθεροι του FDP έκλεισαν την πόρτα στις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί εβδομάδες για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μεταξύ των ιδίων, των δύο κομμάτων της συντηρητικής οικογένειας (CDU/CSU), καθώς και των Πρασίνων. Το μοναδικό άλλο αριθμητικά πιθανό σενάριο θα ήταν ο «μεγάλος συνασπισμός», αλλά το SPD είχε καταστήσει σαφές ήδη από την 24η Σεπτεμβρίου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Παρά την αποτυχία αυτή, η Μέρκελ κάθε άλλο παρά έχει σκοπό να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση. Εξάλλου, διαβεβαίωσε σε μια συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση χθες βράδυ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία. Στην ίδια συνέντευξη, η πολιτικός που κυβερνά την Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας: η χώρα «έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση, που δεν θα ψάχνει πλειοψηφία για κάθε απόφασή της», έκρινε η συντηρητική καγκελάριος.

Παρέμβαση Σόιμπλε

Τα γερμανικά κόμματα οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού διότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος, δήλωσε χθες  ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο το πλευρό τους»

Τελεσίγραφο τριών εβδομάδων από τον Άλτμαϊερ

Ο προσωπΑρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε χθες τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Πράσινων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει βυθίσει την Γερμανία σε πολιτική αβεβαιότητα και έχει εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών. Επίσης πλέον είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να βρεθεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. «Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση βάσει αυτού του εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε ο Άλτμαϊερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι το CDU έχει λάβει εντολή να κυβερνήσει, ενώ πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν στην έκκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή