Μπορεί οι άνδρες με μούσια να ακολουθούν τη μόδα που προτάσσει το συγκεκριμένο ανδρικό λουκ, όμως τον τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες. Δύο νέες έρευνες που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες με γένια, οποιουδήποτε μήκους, είναι περισσότερο σεξιστές, εμπλέκονται σε καυγάδες, απατούν τις συντρόφους τους και έχουν την τάση να κλέβουν.
Στην πρώτη έρευνα που διεξήχθη σε 500 άνδρες ηλικίας 18 έως 72 ετών από την Ινδία και τις ΗΠΑ, το 86% των ινδών με μούσια αποδείχθηκε περισσότερο εχθρικό προς τις γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους αμερικανούς ανήλθε στο 65%. Ως σεξισμό, οι επιστήμονες εξέλαβαν την ανοιχτή υιοθέτηση αρνητικών στερεοτύπων για τις γυναίκες.
Στην έκθεσή της η μελέτη αναφέρει, ότι ο «καλοπροαίρετος» σεξισμός έχει ως σημείο αναφοράς τους άνδρες που είναι μεν ευγενικοί προς τις γυναίκες, ωστόσο υιοθετούν αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Ως παράδειγμα αναφέρεται η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στη μαγειρική και συνεπώς οφείλουν να την αναλάβουν εξ ολοκλήρου.
Η δεύτερη έρευνα που διενεργήθηκε από την ιντερνετική δημοσκοπική εταιρία Qualtrics, υποστηρίζει ότι οι άνδρες με γένια είναι περισσότερο επιρρεπείς στην απιστία, την εμπλοκή τους σε καυγάδες αλλά και την κλοπή.
Από τους 2.000 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 47% που δήλωσε ότι είχε γένια, παραδέχθηκε ότι είχε απατήσει τη σύντροφό του, σε σύγκριση με το 20% των ανδρών που ήταν πάντοτε φρεσκοξυρισμένοι.
Επίσης, το 45% των ανδρών με γένια εμπλεκόταν συχνότερα σε καυγάδες σε σύγκριση με το 29% των υπολοίπων, ενώ τέλος το 40% της ίδιας κατηγορίας παραδέχθηκε ότι είχε κλάψει σε σύγκριση με το 17 των ανδρών δίχως μούσια.