Τόμσεν: Ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους!

Τώρα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος, η αβεβαιότητα να αποτρέψει τις επενδύσεις και να εμποδίσει την ανάπτυξη, επισημαίνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε εμπιστευτική επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ!
Το έμπειρο στέλεχος του ΔΝΤ, βλέποντας τους κινδύνους που κρύβει, μία καθυστέρηση στην μείωση του ελληνικού χρέους, θέτει επιτακτικά την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας η συζήτηση να ανοίξει έως τις 10 Ιανουαρίου 2018!
Το Ταμείο, κρατά σκληρή στάση απέναντι στην απροθυμία που έχουν δείξει οι ευρωπαίοι δανειστές, να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, όμως έχει ένα «άσσο στο μανίκι του».
Το ΔΝΤ, δεν έχει πάρει ακόμα τις οριστικές αποφάσεις του για την συμμετοχή του, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αν και υπάρχει έγκριση επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος της μίνι- αξιολόγησης που κάνει το Ταμείο, αυτό το διάστημα, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Δίχως ελάφρυνση του χρέους, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούν ότι ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στους εξωπραγματικούς στόχους των επόμενων ετών. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του, η ελάφρυνση/ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την ενεργοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη (όπως αυτά που έχει προτείνει ο ESM), είναι μονόδρομος.
Η επιστολή συνοδεύεται με σημείωμα στο οποίο ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει ότι η θέση του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι «θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία» σύμφωνα με πληροφορίες του “BigBisiness”.
Επίσης, τονίζεται από τον Δανό τεχνοκράτη, ότι «η αβεβαιότητα που δημιουργείται από ένα άλυτο πρόβλημα χρέους μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις στην οικονομία και ως εκ τούτου εμποδίζει την ανάκαμψη. Επιπλέον, η αβεβαιότητα δεν ανοίγει το μονοπάτι που επιζητεί η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».
Τέλος, ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ταμείο και επικαλούμενος τους αναλυτές του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει κάτι και προγραμματισμός παραμείνει ως έχει η «κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν τη χώρα μέχρι το 2050»! Αυτό καθώς οι υποχρεώσεις θα παραμείνουν υπερβολικές, ειδικά μέχρι το 2022 για τα πλεονάσματα που θα φτάσουν παραμείνουν στο 3,5%. Από εκεί και πέρα, οι πληρωμές θα πάρουν την ανιούσα και η χώρα δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί, αν δεν έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη μέχρι τότε.
Και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για τη μείωση του χρέους
Οι αριθμοί του ελληνικού προγράμματος, δεν βγαίνουν. Εκτός αν και αν για να βγουν, η υπερφορολόγηση αποτελειώσει την ήδη εξαντλημένη φοροδοτική βάση. Στις Βρυξέλλες, που γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν, παράλληλα πρέπει να υπάρξουν και ελαφρύνσεις, ώστε να δοθεί αρκετός χώρος για την ανάπτυξη, ήδη έχουν προαναγγείλει έναρξη των συζητήσεων για το γαλλικό μοντέλο τον Ιανουάριο και για τη μείωση του χρέους την άνοιξη. Το ΔΝΤ σύμφωνα με την εμπιστευτική επιστολή Τόμσεν ζητάει να γίνει αυτή η συζήτηση το πρώτο δεκαήμερο του έτους.
Από τον ευρώμηχανισμό, πηγές με γνώση των εξελίξεων φέρονται να επεσήμαναν σε στελέχη της κυβέρνησης ότι για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, πρώτα θα πρέπει να κλείσει η γ’ αξιολόγηση και μάλιστα γρήγορα!
Οι εξελίξεις στη Γερμανία απαιτούν διακριτικές διαπραγματεύσεις
Η Ευρώπη, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι αυτή η κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους είναι μονόδρομος, αλλά δεν το διαφήμιζαν κυρίως για πολιτικούς λόγους, καθώς ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συγκυβέρνησης στη Γερμανία. Μία δύσκολη διαπραγμάτευση, που πέρασε μέσα από πολλές φουρτούνες και ακόμα και σήμερα υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές ανάμεσα στα τρία κόμματα του πιθανού σχηματισμού «Τζαμάικα». Η μεγαλύτερη από τις διαφωνίες, που αφορούν την Ελλάδα, εκτιμάται πως είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), ψηφίστηκε παρουσιάζοντας μία σκληρή πλατφόρμα για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρμετρου χρέους.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης