Θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία, έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με τον Ιταλό, «η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε ότι αφορά την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία και η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση παράγουν καρπούς».
Κατά την τοποθέτησή του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κεντρικός τραπεζίτης, επισήμανε ότι βλέπουμε την βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση της διαφοράς των επιτοκίων (spread), όσο και στην θετική ανταπόκριση των επενδυτών στην προτεινόμενη από την ελληνική κυβέρνηση ανταλλαγή ομολόγων (swap). Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους έχει τύχει καλής υποδοχής από τις κεφαλαιαφορές.
Σημαντική βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ντράγκι, επισήμανε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, που είναι αξιοσημείωτο επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή, χρειάζεται να υπάρξει σταθεροποίηση στη χρηματοδότησης καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.
Νομισματική πολιτική
Με τις πιέσεις του γερμανικού μπλοκ, κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, να συνεχίζονται ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, αλλά η ΕΚΤ, πρέπει να βοηθήσει με συνέχιση της επεκτατική νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τους μισθούς να κινηθούν υψηλότερα.
Κοινή ασφάλιση καταθέσεων – «Κόκκινα» δάνεια
Με την Ευρώπη, να αναζητά τρόπους μεγαλύτερης εμβάθυνσης, και στο τραπέζι να έχουν ήδη πέσει θέματα, όπως το ευρωομόλογο και η κοινή ασφάλιση καταθέσεων, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι το τελευταίο, θα γίνει μόνο με αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων αν πρώτα δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ιταλία και γενικότερα στον ευρωπαϊκό Νότο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων συνδέονται μεταξύ τους. Η μείωση του ρίσκου και ο διαμοιρασμός του ρίσκου πάνε παράλληλα».