Το ενδεχόμενο μείωσης της παρουσίας της, επί Συριακού εδάφους, εξετάζει η Ρωσία μετά τις επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι Συριακές Αραβικές ένοπλες δυνάμεις, που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσσαντ, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», το Κρεμλίνο σκέφτεται να αφήσει μόνο μονάδες της στρατονομίας, στρατιωτικούς συμβούλους και τους στρατιώτες που φρουρούν τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις πόλεις Χμάιμιμ και Ταρτούς.
Εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις η Μόσχα μπορεί να μειώσει και την παρουσία της πολεμικής αεροπορίας της, αφήνοντας σίγουρα και σε κάθε ενδεχόμενο πίσω τα στοιχεία της αεροπορίας που προστατεύουν τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση θα είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε μία πηγή που επικαλείται η Κομερσάντ, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν ανακοινώνονται». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του διέψευσε την πληροφορία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.
Η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σημειώνουν επιτυχίες στις επιχειρήσεις τους εναντίον των οργανώσεων Μέτωπο αλ Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος. Τη 16η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ότι η επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της.