Η αγάπη για τους υδατάνθρακες «κρύβεται» στην έκτη γεύση!

Οι επιστήμονες, το 2009, πρόσθεσαν στον κατάλογο των τεσσάρων γεύσεων (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό), μία πέμπτη γεύση, η οποία πήρε το όνομα Umami.

Το «Umami» εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα.

Τώρα, μία νέα, έκτη γεύση, έρχεται να μεγαλώσει τον κατάλογο. Μάλιστα, η νέ αυτή προσθήκη, έρχεται να εξηγήσει την αγάπη των περισσότερων ανθρώπων για τους υδατάνθρακες.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα τη γεύση του αμύλου. Η έρευνα για το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία διαπίστωσε πως το στόμα μπορούσε να αντιληφθεί δύο κοινούς υδατάνθρακες που βρέθηκαν σε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ράσελ Κιστ συνέδεσε, μάλιστα, την αυξημένη πρόσληψη ενεργειακά πυκνών τροφών με την παχυσαρκία.

«Αυτοί που έφαγαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης», ανέφερε η ερευνήτρια Τζούλια Λόου, η οποία εξήγησε πως όσοι έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά.

Αυτό που τονίζουν οι ερευνητές είναι πως χρειάζεται πιο διεξοδική έρευνα για τη σύνδεση αυτή, καθώς το δείγμα της μελέτης που είχαν ήταν μικρό.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή