Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην γαλλική «Le Monde»

Την τιμητική του έχει σε άρθρο της  γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  με τίτλο «Jusqu’où Athènes ira-t-elle?» («Μέχρι πού θα φθάσει η Αθήνα;»), στο οποίο,  ο Francis Pisani ξεναγεί τους αναγνώστες του στους χώρους του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι «από αυτό μπορεί κανείς να δει και ίσως και να κατανοήσει την Αθήνα».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano και πρόκειται για ένα όμορφο κτήριο που ορθώνεται μπροστά στη θάλασσα. Στεγάζει την όπερα και μία -άδεια ακόμα από βιβλία- εθνική βιβλιοθήκη, που όμως δεν της λείπουν «ούτε οι φιλοδοξίες ούτε το νόημα», καθώς θα φιλοξενήσει όχι μόνο έντυπα έργα, αλλά και εικονικές συνδέσεις με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στη θέα από τον «φάρο», από τον οποίο το βλέμμα απλώνεται σε μια τεράστια κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και είναι σχεδόν στο σύνολό της σπαρμένη με κτίρια: στο κέντρο η Ακρόπολη στεφανωμένη από τον Παρθενώνα. Και συνεχίζει: «Ένας βωμός για τους θεούς, ένα λιμάνι για το εμπόριο, ποτάμια για το νερό, μια τεράστια πεδιάδα για τη γεωργία και μια φυσική ασπίδα απέναντι σε επιθέσεις. Κτισμένη σε μια τέτοια τοποθεσία, η Αθήνα δεν θα μπορούσε παρά να επιβληθεί.

Αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι τυχαίο που ο Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε από εδώ μία από τις τελευταίες ομιλίες του στο εξωτερικό, τον Νοέμβριο του 2016: «Επειδή από εδώ», είπε, «πριν από είκοσι αιώνες, ανάμεσα στους πετρώδεις λόφους αυτής της πόλης αναδύθηκε μια νέα ιδέα. Η Δημοκρατία, το Κράτος -η εξουσία, το προνόμιο του διοικείν- πηγάζουν από τον δήμο, από τον λαό».

Ο Francis Pisani, στον επίλογο του άρθρου του, καταλήγει στο συμπέρασμα:  «αυτή η αέναη Αθήνα, «μοιράζεται» αφενός στο φιλόδοξο σχέδιο του Piano, που δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τα ποσά που δαπανήθηκαν αλλά και για τον χαρακτηρισμό ως «πράσινου» ενός σχεδίου που χρησιμοποιεί πολύ τσιμέντο, παρά τις μεγάλους κήπους και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας∙ και αφετέρου, στις επενδύσεις των Κινέζων στο λιμάνι της, τον Πειραιά, που έχουν σκοπό να τον καταστήσουν το κορυφαίο μεσογειακό λιμάνι στον νέο δρόμο του μεταξιού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή