Μουδιασμένοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα F16

O αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για τα F16, καθότι ήταν απών ο Πάνος Καμμένος.
O κ. Βίτσας, ενημέρωσε τους βουλευτές της επιτροπής ότι οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας και κυρίως για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα ξεκινήσουν μετά την επιστολή που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση από το αμερικανικό Κογκρέσο στις 2 Νοεμβρίου. Εξήγησε ότι ο αριθμός των F-16 που θα μπουν στο πρόγραμμα θα είναι κάτω από 123 διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τα 2,4 δις ευρώ. «Μπορούμε να δώσουμε γύρω στο 1,1 δις» είπε και επανέλαβε ότι τα χρήματα θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης (ηλεκτρονικά όργανα) είναι προσδιορισμένα, θα παίξουμε μόνο με τον αριθμό των αεροσκαφών» συνέχισε ο κ. Βίτσας.
Επέμεινε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του Νίκου Φίλη ότι στο πρόγραμμα θα μπει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο και για την ύπαρξη ενός μικρού μέρους αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Υποστήριξε εξάλλου ότι η στιγμή είναι η ενδεδειγμένη για να «τρέξει» το πρόγραμμα διότι όπως είπε «έχουμε καθυστερήσει και η πλήρη αναβάθμιση τους θα ολοκληρωθεί έως το 2025. Νωρίτερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επικείμενη συμφωνία.
Προσεκτικός εμφανίστηκε ο Νίκος Ξυδάκης που υπενθύμισε ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή σκανδάλων και διαφθοράς. «Η επικείμενη συμφωνία αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση ευκαιρία για να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο» υπογράμμισε και επικαλούμενος το πνεύμα κατανόησης που επικρατεί στην επιτροπή της Βουλής σημείωσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ασάφειες για το ύψος της δαπάνης. «Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε καμία υπόνοια μη υποδειγματικής διαχείρισης» τόνισε. Αναγνώρισε παράλληλα ότι η επικείμενη αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών «μετατρέπεται σε κολάρο ασφυξίας στα δημοσιονομικά της χώρας» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να μην συνυπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στον υπολογισμό του ελλείμματος. «Υπήρξαν επιφυλάξεις σε σχέση με το κόστος αλλά δεν υπήρξε αμφισβήτηση σε σχέση με την ανάγκη να μην προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης» δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας επικαλούμενος τις συζητήσεις που έγιναν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην επιτροπή Εξοπλιστικών στη Βουλή. Αξίωσε μάλιστα περαιτέρω αναβάθμιση της επιτροπής «ώστε να την τρέμουν οι υπουργοί Άμυνας».
Ειρωνείες από Φίλη
«Ευχαριστούμε που ήρθατε να μας βγάλετε από το πέλαγος της άγνοιας» σχολίασε ο Νίκος Φίλης απαντώντας εμμέσως στον αναπληρωτή υπουργό που είχε μιλήσει το Σαββατοκύριακο για δείγμα άγνοιας όσο αφορά τις δηλώσεις. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ομάδας των 53 ο οποίος πέρυσι τον Φεβρουάριο συνυπέγραφε την περιβόητη ερώτηση του Νίκου Φίλη που ποτέ δεν κατατέθηκε για τα F-16) εξέφρασε τη θέση ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν ήταν σύννεφο εν αιθρία.
«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Αυτά τα συζητάμε εδώ και ένα χρόνο» είπε και διατύπωσε το ερώτημα αν η αντιπολίτευση θέλει να είναι λειτουργικά τα αεροπλάνα και εφάμιλλα με τα αεροσκάφη που πετούν στην Ευρώπη και στην Τουρκία. «Τον τρόπο τον γνωρίζουμε» τόνισε με νόημα και ζήτησε να σταματήσει η παραπληροφόρηση και να γίνει συζήτηση άνευ αντιπαραθέσεων για το ποσό αποπληρωμής και τα οφέλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση
Εξηγήσεις για την αναβάθμιση των F-16 ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η θέση της ΔΗΣΥ θα εξαρτηθεί από το κόστος της αναβάθμισης. Ο βουλευτής επέκρινε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι δεν έχει σαφή θέση επί του συνολικού κόστους επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στη Βουλή. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο υπουργός είχε πει ότι αν η δαπάνη ξεπεράσει τα δύο δις ευρώ θα απορρίφθεί, αργότερα επανήλθε και προσδιόρισε το κόστος από το 1,5 δις έως το ευρώ και τώρα μίλα για 1,1 δις συν αντισταθμιστικά οφέλη. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η παροχή αντισταθμιστικών απαγορεύεται. «Πρόκειται για ένα αλαλούμ και μια ακαταστασία και μετά έχουμε δηλώσεις του κ. Καμμένου που μιλά δωρεά» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος. Για το ίδιο θέμα ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι) ζήτησε από τον Δημήτρη Βίτσα πληροφορίες για το συνολικό κόστος αναβάθμισης αλλά και τον αριθμό των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν. Επίσης ζήτησε πληροφορίες για το αν θα υπάρξει συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και αν θα υπάρξει αναβάθμιση των Μιράζ. Μεταφέροντας τέλος τη θέση του κόμματος του υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ανατραπεί η υφιστάμενη ισορροπία στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης