«Φώτισαν» το Πεδίον του Άρεως οι κάτοικοι της περιοχής

Με φακούς και φαναράκια ανά χείρας ακόμη και με τα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι από το Πεδίον του Άρεως «φώτισαν» την πολύπαθη περιοχή, σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, στην οποία θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωσή της.
Με αφετηρία το Άγαλμα της Αθηνάς, στην είσοδο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι ειρηνικοί διαδηλωτές περπάτησαν μέσα στο πάρκο, το οποίο έχει μετατραπεί σε άβατο και άντρο παραβατικότητας τα τελευταία χρόνια.
Στην εκδήλωση συμβολικού φωτισμού διοργανώθηκε από την διαδικτυακή κοινότητα «Επι-μένουμε Πεδίο του Άρεως», το παρών, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και η πολιτικός Φωτεινή Πιπιλή.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, συνοδευόμενη από την εντεταλμένη για το άλσος, περιφερειακή σύμβουλο, Βασιλική Λάσκαρη και άλλους αιρετούς συμβούλους του τομέα, παρέστησαν και συνομίλησαν με τους διοργανωτές.
Η κοινότητα, μέσω facebook, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια διαδικτυακή καμπάνια για να συσπειρώσει τους κατοίκους και φίλους του πάρκου, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική λύση των καθημερινών προβλημάτων στα ζητήματα «της καθαριότητας, της φροντίδας πρασίνου, ναρκωτικών και εγκληματικότητας», όπως σημειώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας, φωτίζοντας το πάρκο.
«Ένα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε με σβησμένο το Πεδίον του Άρεως από τον χάρτη της πόλης μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών δεν λειτουργούν παρά τις διαμαρτυρίες μας στην αρμόδια Περιφέρεια Αττικής. Ο Σεπτέμβρης του 2017 το βρίσκει κατασκότεινο, απότιστο, με αφρόντιστο πράσινο, βρώμικο… Η εγκαταλελειμμένη εδώ και πάνω από έναν χρόνο από την Περιφέρεια μοναδική προσβάσιμη Παιδική Χαρά του Πεδίου του Άρεως έκλεισε πλέον για λόγους ”επικινδυνότητας”, ενώ οι γονείς που τώρα αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην άλλη, μικρή Παιδική Χαρά, το κάνουν με ”ομάδες περιφρούρησης” από τον φόβο του κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας που λειτουργεί ακριβώς δίπλα» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους κάτοικοι της περιοχής.
Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το Πεδίον του Άρεως προς την πλευρά της Μαυροματαίων αποτελεί πλέον γκέτο, παραδομένο στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών, ως η πιο φτηνή πιάτσα που προσελκύει εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένους νέους από όλο το λεκανοπέδιο.
Στις καταγγελίες των πολιτών απάντησε η Περιφέρεια Αττικής τονίζοντας: «Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για το Πεδίον του Άρεως δεν χρονολογείται τις “τελευταίες πέντε ημέρες”, αλλά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας. Στόχος των αποφάσεων και των ενεργειών μας τα τελευταία τρία χρόνια είναι να αποδοθεί ο δημόσιος χώρος του πάρκου στους πολίτες με όρους ασφάλειας των πολιτών και με σεβασμό στο περιβάλλον».
Στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και της κοινής δράσης όλων – Περιφέρειας, Πολιτείας και «πρωτίστως των περιοίκων» – εστίασε σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου.
«Οι κινηματικές συλλογικότητες οφείλουν να αναπτύσσουν και εθελοντική δράση πέραν της καταγγελτικής, σε καίρια ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Είναι ολοφάνερη η θετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο μετά από την συνεχή 3ετή προσπάθειά μας ενάντια στην γραφειοκρατία και τις ημιτελείς εργολαβίες των προηγούμενων ετών. Έχει αποκατασταθεί πλήρως ο φωτισμός, και ο αστικός εξοπλισμός (πράσινο, άρδευση, παγκάκια ), ο χώρος είναι καθαρός, φυλάσσεται στη βάση του κανονισμού λειτουργίας του πάρκου και υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την περαιτέρω ασφάλεια. Σταθερά διοργανώνονται εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου στον χώρο, με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την Καμεράτα, δεκάδες δράσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας, σχολικές εκδηλώσεις και ημερήσιες σχολικές εκδρομές, ενώ έχει αποκατασταθεί πλήρως το οικιστικό απόθεμα και το πράσινο του χώρου».
«Ωστόσο η διαχείριση και η ανάταξη ενός δημόσιου χώρου 230 στρεμμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας μιας Μητρόπολης, είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και απαιτεί πολυμελείς συνέργειες» κατέληξε.
Σχετικά Άρθρα
16/07/2025 - 19:30
16/07/2025 - 19:10
Δείτε επίσης