Έναν σπουδαίο σύμμαχο βρήκε η ελληνική κυβέρνηση στην μεγάλη προσπάθειά που καταβάλει για να πετύχει την δημοσιονομική χαλάρωση από τα σκληρά μέτρα που την πιέζουν να λάβει οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ δεσμεύτηκε να ληφθεί υπόψη η προσφυγική κρίση όταν επανεξεταστούν οι προϋπολογισμοί για το 2016, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην περίπτωση της Ελλάδας, που σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Γιούνκερ βάζει «πλάτη» στον Έλληνα πρωθυπουργό, αδειάζοντας ταυτόχρονα τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και όλους όσους εμφανίζονται αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, επιχειρώντας να σφίξουν όλο και πιο πολύ τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας.
Με λίγα λόγια, ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ εμφανίζεται υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας θα πρέπει να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση ως αντιστάθμισμα στα πελώρια προβλήματα που τις δημιουργούν οι αθρόες προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Γιούνκερ: Οικονομική «ευελιξία» στις χώρες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού
Οικονομική ευελιξία στις χώρες που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού ζήτησε ο Πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Βρυξέλλες και Στρασβούργο, αναζητούν τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα του προσφυγικού.
Μετά και την μίνι – Σύνοδο Κορυφής, η κατεύθυνση που κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι της ενίσχυσης των κρατών, που βρίσκονται στις πύλες της Ευρώπης και στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού. Ο κ. Γιούνκερ, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές την στήριξη τους στην επιδίωξη κοινής λύσης και την χρηματοδότηση των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν στην αντιμετώπιση αυτής τη ευρωπαϊκής κρίσης.
Η Ευρώπη αναγνωρίζει την σημασία που έχει η γρήγορη και αποφασιστική αντιμετώπιση του ζητήματος και ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, φαίνεται έτοιμος να εισηγηθεί την στήριξη χωρών όπως η Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε σε «δημοσιονομική ευελιξία, συνοδευόμενη με υπευθυνότητα» για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τόνισε πως η Κομισιόν καλεί στην συμφωνημένη ευελιξία που ήδη προβλέπεται στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας πως, «βρισκόμαστε ενώπιον μίας έκτακτης κατάστασης».
Συγκεκριμένα, έδωσε σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεων, των Βρυξελλών λέγοντας πως, θα εξεταστεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε χώρες, η Ελλάδα που είναι στην είσοδο της Ευρώπης και βρίσκεται ήδη σε μεγάλη οικονομική πίεση, έχει ίσως την μεγαλύτερη ανάγκη χρήσης αυτής της ευελιξίας.
Γι την συμφωνία επί του νέου σχεδίου ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως, πως βασικοί άξονες είναι:
-η παροχή της άμεσης απαραίτητης βοήθειας στους πρόσφυγες
-υποστήριξη των δομών υποδοχής,
-συντονισμό και έλεγχο των ροών και
-καταγραφή των προσφύγων.
«Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται συνεννόηση και με τρίτες χώρες όπως η γειτονική Τουρκία, καλώντας να αξιοποιηθεί «ως μοχλός το κίνητρο της συμφωνίας για τη βίζα».
Σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση του προσφυγικού είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών εκτός της Ένωσης που συνιστούν τον «βαλκανικό διάδρομο».
Συγκεκριμένα δήλωσε πως, «Για πρώτη φορά, οι χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν για να συνομιλήσουν (…) Η μίνι Σύνοδος δεν θα έπρεπε να είχε συγκληθεί, αλλά είχε γίνει εθελοντικά και αυτό, επαναλαμβάνω, δείχνει πως η ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση».