Με λαθραία καύσιμα το πλοίο που έκανε απάντληση στο «Αγία Ζώνη 2»

Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «Lassea»

Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει το σίριαλ με τη βύθιση του «Αγία Ζώνη 2», που έχει προκαλέσει οικολογική τραγωδία στη θάλασσα του Σαρωνικού.

Την ώρα που οι Αρχές δίνουν μάχη για να περιορίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή από το μαζούτ του βυθισμένου τάνκερ, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων.

Το απόγευμα της Τρίτης, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά προχώρησαν στη σύλληψη του πλοιάρχου και του Α’ μηχανικού του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που διενεργούσε την απάντληση του πετρελαίου από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

1

Σε νομότυπο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ’ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός των δεξαμενών του σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, που – σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού – ανέρχονται σε 45-55 κυβικά.

Εξάλλου, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του «Λασσαία» έληξαν και έχει κληθεί άλλο πλοίο να συνεχίσει τη διαδικασία απάντλησης.

Το συγκεκριμένο πλοίο, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου, κατασχέθηκε ενώ οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

11

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, για παραβίαση  του τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αυτή η ανατρεπτική εξέλιξη, που αλλάζει τα δεδομένα, έρχεται την ώρα που παραμένουν αδιευκρίνιστες οι μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες βούλιαξε το «Αγία Ζώνη 2».

Μετά τις συλλήψεις, πάντως, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη» αποποιείται των ευθυνών της για την ρύπανση στο Σαρωνικό και επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση καταλογίζοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από την ίδια.

1

«Δεν φέρουμε καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Παράλληλα στρέφεται κατά του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού και του Λιμενικού Σώματος.

«Έπρεπε να περάσει μια εβδομάδα από το ναυάγιο, για να δεσμευτεί ο κ. Υπουργός ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο η εξάπλωση της ρύπανσης να μην οφείλεται στο Αγία Ζώνη ΙΙ αλλά σε άλλο πλοίο», αναφέρει η εταιρία.

1

Και συμπληρώνει: «έπρεπε ο κ. Υφυπουργός να προτρέψει δημοσίως όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες που επλήγησαν από την ρύπανση, να στραφούν κατά της εταιρείας μας και της ασφαλιστικής εταιρείας».

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι υπερασπίζεται τους υπεύθυνους του δεξαμενόπλοιου «Λασσέα» που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Πώς είναι δυνατόν το πλοίο που έφτασε στον χώρο του ναυαγίου για να βοηθήσει στην άντληση του πετρελαίου, δηλαδή να βοηθήσει να περιοριστεί η ρύπανση όσο το δυνατό γρηγορότερα, να εμπλακεί σε λαθρεμπόριο την ώρα της άντλησης;  Σημειωτέον ότι η διαδικασία της άντλησης/φόρτωσης του πετρελαίου από το ναυάγιο και το μικρό ταξίδι του ΛΑΣΣΑΙΑ, διάρκειας μίας ώρας, από το ναυάγιο έως την εγκατάσταση των ΕΛ.ΠΕ, έγινε με την παρουσία και επίβλεψη του Λιμενικού Σώματος. Δεν είδαν τίποτα;» διερωτάται η ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία κάνει λόγο για προσπάθεια κάποιων να παγιδεύσουν τον ιδιοκτήτη της Θεόδωρο Κουντούρη : «Ειδήμονες που έφτιαξαν σενάρια περί λαθρεμπορίας και τα διοχέτευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αφενός μεν γνώριζαν πολύ καλά τους τρόπους που διεξάγεται το λαθρεμπόριο, διότι ήταν πολύ αναλυτικοί και γλαφυροί στην περιγραφή τους, αφετέρου δε, είναι ολοφάνερο ότι είναι υποκινούμενοι και εκτελούν εντολές που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν την εταιρεία μας και τον εκπρόσωπο αυτής, Θεόδωρο Κουντούρη, να παραβαίνει κατ’ εξακολούθηση τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα», υποστηρίζει.

1

Στο… αμαρτωλό  επιχειρηματικό παρελθόν του πλοιοκτήτη του στάθηκε για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής  ενισχύοντας τις υποψίες για τις σκοτεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

«Το πλοίο, κατά τον ιδιοκτήτη, έγινε το διπύθμενο και πέρασε από όλους τους ελέγχους. Από εκεί και πέρα, οι έλεγχοι είναι αυτοί που προβλέπει ο νόμος. Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι αυτό: τα πλοία αυτά είναι 45 χρονών, διότι ποτέ δεν τόλμησε κανένας να βάλει περιορισμό στην ηλικία. Τώρα λοιπόν αυτό θα γίνει. Αυτό έχει σημασία. Από εκεί και πέρα όλα ελέγχονται από τρεις διαφορετικές αρχές» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Και πρόσθεσε: «Η όλη ιστορία των εταιρειών που είχε ο πλοιοκτήτης κατά το παρελθόν φαίνεται ότι δεν είναι διαφανής. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα ΕΛΠΕ, οι 1819 τόνοι φορτώθηκαν από τα ΕΛΠΕ, παρουσία του τελωνείου βέβαια και θα πήγαιναν σε 4 συγκεκριμένα πλοία, σύμφωνα με αυτά που δείχνουν τα χαρτιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το τι γινόταν στο παρελθόν, είναι θέμα των δικαστικών και των τελωνείων».

Στο μεταξύ, η πετρελαιοκηλίδα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στη θάλασσα του Σαρωνικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου η ρύπανση επιμένει σε Σαλαμίνα, Άγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα.

Κλιμάκιο της ηγεσίας του λιμενικού Σώματος μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό, και εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησαν χθες – παρουσία δημοσιογράφων – νέα αυτοψία στην περιοχή του ναυαγίου του καθώς και στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εργασίες απορρύπανσης και τα σημεία, όπου έχει επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα.

Στο σημείο του ναυαγίου, τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να κλείσουν με το ειδικό φράγμα τη διαρροή του πετρελαίου, ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν τώρα εστιαστεί στον πυθμένα των πληγεισών περιοχών, αφού η επιφάνεια της θάλασσας έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καλαματιανός, τόνισε ότι «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου. Η μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται τόσο από το λιμενικό όσο και από τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζεται απρόσκοπτα».

«Στόχος του υπουργείου» όπως είπε «είναι η προσπάθεια αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα και να παραδοθούν οι θάλασσες και οι ακτές “όπως πρέπει”».

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες πληροφορίες των αρμοδίων αρχών για την εξέλιξη του φαινομένου το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέο απαγορευτικό κολύμβησης, στο οποίο συμπεριέλαβε κι άλλες παραλίες των νοτίων προαστίων.

  • Στον όρμο Λιμνιώνα της Σαλαμίνας
  • Στον Πειραιά από την ακτή κοντά στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας καθώς και στις ακτές της περιοχής «Βοτσαλάκια».
  • Σε όλες τις ακτές του Αλίμου, του Παλαιού Φαλήρου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.

Στο μεταξύ, δραματική είναι η πρόβλεψη των επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους, το πετρέλαιο που κατακάθεται στον βυθό αν δεν καθαριστεί άμεσα θα μείνει εκεί για 25 χρόνια, νεκρώνοντας ό, τι σκεπάζει.

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει».

Βέβαια, τόνισε ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Όπως εξηγούν, τέλος, οι ειδικοί το μαζούτ γρήγορα θα «γαλακτοποιηθεί» και θα περάσει στον οργανισμό των ψαριών και των οστρακοειδών, τα οποία θα καταλήξουν στο πιάτο μας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή