«Κύμα» φτώχειας σαρώνει τη Μαγνησία

12 νέοι άστεγοι μόνο το φετινό φθινόπωρο

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η φτώχεια και η ανέχεια που σαρώνουν τη Μαγνησία, όπως και τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μόνο το φετινό φθινόπωρο στο Βόλο καταγράφηκαν δώδεκα νέοι εν δυνάμει άστεγοι πολίτες, για τους οποίους οι κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου δίνουν αγώνα «δρόμου» προκειμένου να βρουν μια λύση για την προσωρινή έστω στέγασή τους στα διαμερίσματα από τα οποία απειλούνται άμεσα με έξωση.

Μέχρι και σε ξενοδοχεία επί πληρωμή τους τοποθετούν πρόσκαιρα, αφού καθώς οι Ξενώνες στο Βόλο και την Άλλη Μεριά Πηλίου είναι πλήρεις από αναξιοπαθούντες και αστέγους.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) εκφράζει έντονους φόβους ότι ενόψει του βαρύ χειμώνα που πλησιάζει το κοινωνικό πρόβλημα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Για αυτό προσπαθεί να βρει μια λύση για όλους τους άπορους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μην μείνει κανένας πολίτης χωρίς στέγη.

Όσον αφορά το προφίλ των νεοαστέγων, πρόκειται για Έλληνες, στην πλειοψηφία τους Βολιώτες, οικογένειες ολόκληρες, μοναχικούς, ενήλικες νέους που αθροιστικά φτάνουν μέσα σε μικρό διάστημα το ένα δεύτερο του συνόλου των αστέγων που μετρούσε ο Βόλος ολόκληρη την περυσινή χρόνια, που ανέρχονταν σε 25.

Ανάμεσά τους βρίσκεται εργολάβος οικοδομών, μία πενταμελής και μια τριμελής οικογένεια, ενήλικες νέοι χωρίς γονείς και πολλοί άλλοι.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη αποκάλυψε ότι πριν μία εβδομάδα η Κοινωφελής Επιχείρηση βρήκε έναν εργολάβο οικοδομών στην περιοχή των Αλυκών να διαμένει σε παράγκα με άθλιες συνθήκες, χωρίς φαγητό και τουαλέτα.

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν την παράγκα από τη δυσοσμία. Ο άνθρωπος είχε πέσει έξω από τη δουλειά του, δεν είχε συγγενείς και έμεινε εκεί. Η διαδικασία για τη φιλοξενία του στο Ξενώνα συνεχίζεται καθώς χρειάζεται να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων» ανέφερε η ίδια.

Για τους νέους επισήμανε ότι «πρόκειται για παιδιά άνω των 18 χρονών, εγκαταλειμμένα. Ο ένας γονιός έχει πεθάνει, σε άλλη περίπτωση η μητέρα έφυγε, σε τρίτη ο πατέρας σκοτώθηκε σε τροχαίο. Κάποιους τους βρήκαμε εμείς μετά από αναφορές ατόμων, κάποιοι άλλοι ήρθαν από μόνοι τους σε εμάς και κάποιοι κρύβονται, καθώς ντρέπονται να παρουσιαστούν και να ζητήσουν βοήθεια. Η ζωή τους άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη» συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της ΚΕΠΚΑ τόνισε ακόμη πως «τα άτομα τα οποία έχουν ανάγκη για στέγαση είναι πάρα πολλά. Έχουν μηδενική φορολογική δήλωση και δεν έχουν την ικανότητα να μείνουν πλέον στα σπίτια τους. Έχουμε πάρα πολλές εξώσεις» σημείωσε σε δραματικούς τόνους.

Από την πλευρά της η Κοινωφελής Επιχείρηση προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης πληρώνοντας ακόμη και το ενοίκιο των υπό έξωση οικογενειών έτσι ώστε να μη φύγουν από το σπίτι τους και βρεθούν στο δρόμο. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθείται  τουλάχιστον ώσπου να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη στέγαση – επανένταξη και οι 15 από τους άστεγους που εγκρίθηκαν να μετεγκατασταθούν στο δικό τους σπίτι και να ελευθερώσουν τους χώρους στους Ξενώνες Αστέγων στη Νεάπολη και την Άλλη Μεριά. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο 25 άτομα, όσα δηλαδή διαμένουν σήμερα.

«Όλες οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε έχουν τακτοποιηθεί είτε με καταβολή ενοικίων είτε με την πληρωμή δωματίων σε ξενοδοχείο. Δεν αντέχουμε όμως οικονομικά για να πληρώνουμε πολλές διανυκτερεύσεις και δυστυχώς μόνο ένα ξενοδοχείο δέχτηκε να ρίξει το κόστος της διανυκτέρευσης στα 20 ευρώ. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Βλέπω ότι πάρα πολλοί είναι χωρίς δουλειά, πολλά άτομα εγκρίθηκαν για το επισιτιστικό γιατί έχουν φορολογική δήλωση από μηδέν μέχρι 5.000 ευρώ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο Βόλο» είπε στην τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» η κ. Μορφογιάννη.

Βοήθεια σε 200 άπορα παιδιά από την τοπική εκκλησία

Στο μεταξύ, εντείνονται οι πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας που έχουν ως στόχο τη σίτιση παιδιών άπορων οικογενειών που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Αυτή τη στιγμή, οι ανήλικοι μαθητές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δέχονται τη βοήθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος υπολογίζονται σε 200 ενώ υπάρχει σαφής αυξητική τάση των νέων περιπτώσεων που συνεχώς προστίθενται.
Με κάθε διακριτικότητα και σε συνεργασία με τις εκάστοτε διευθύνσεις των σχολείων προσφέρεται πρωινό στους μαθητές που πηγαίνουν στο μάθημα εντελώς νηστικοί.

Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαϊωάννου, επεσήμανε ότι η εκκλησία συνδράμει αδιακρίτως όσους έχουν ανάγκη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, προσφέρεται και μεσημεριανό φαγητό σε οικογένειες που έχουν παιδιά και βιώνουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν κάποτε οικονομικές δυνατότητες και σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς κανένα οικονομικό εφόδιο.

Πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους ή είναι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις ανάγκες σίτισης της οικογένειάς τους» υπογράμμισε ο π. Μάξιμος μιλώντας στον «Ταχυδρόμο».

Ανάλογη εικόνα μετέφερε ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, επισημαίνοντας ότι «στη δική μας ενορία έχουμε δέκα περιπτώσεις παιδιών που υποσιτίζονται και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων της ενορίας μας, προκειμένου να καταγραφούν και νέα αιτήματα».

Ρούχα σε μαθητές δημοτικού

Πρόσφατα, στο 10ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου, πραγματοποιήθηκε έκθεση βρεφικών και παιδικών ενδυμάτων τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν σε δεκάδες άπορους γονείς των μαθητών.

Πρόκειται για μια συγκινητική πρωτοβουλία μιας ομάδας δώδεκα εθελοντών του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Ι.Μ. Δημητριάδος «Διακονία» και του «Εσταυρωμένου».

Οι εμπνευστές της σπουδαίας προσπάθειας εξήραν τη συνδρομή του κ. Τάσου Γούκου, Διευθυντή του 10ου δημοτικού σχολείου, των καλών του συνεργατών και όλων των ανιδιοτελών εθελοντών και συνεργατών του «Εσταυρωμένου» και της «Διακονίας».

Στο σκοτάδι 80 οικογένειες κάθε μέρα

Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε άπορα νοικοκυριά, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση εκδίδονται 80 εντολές για αναγκαστική διακοπή ρεύματος ενώ το προηγούμενο διάστημα ο αριθμός αυτός ήταν κατά πολύ μικρότερος, όπως επισημαίνουν στελέχη του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στο Βόλο.

Οι πιέσεις προς τους οφειλέτες, πραγματοποιούνται παράλληλα με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, με μειωμένη προκαταβολή και μέχρι 36 δόσεις, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Ταυτόχρονα, η Επιχείρηση έχει θέσει λειτουργία ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό συστηματικών «μπαταχτσήδων» που ενώ έχουν δυνατότητα δεν προχωρούν σε αποπληρωμή των χρεών τους.

Πάντως, το κύμα απλήρωτων λογαριασμών έχει γιγαντωθεί και οι οφειλές φτάνουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή