Εντολές Τσίπρα για το «έγκλημα» στο Σαρωνικό

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης στο Σαρωνικό.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθούν περαιτέρω άμεσα μέτρα για τη διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού βύθισης του πλοίου Αγία ζώνη2 και να υπάρξει ταχύτατη απόδοση ευθυνών. Εμφανώς δυσαρεστημένος από την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε, ο πρωθυπουργός έδωσε τις εξής εντολές: την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Και τέλος, την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.
Κουρουμπλής: μην φέρνουμε την καταστροφή
Μην φέρνουμε την καταστροφή», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον realfm τονίζοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και ένα ειδικό σκάφος από το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα. «Είναι πάνω, κατά πάνω, όλα τα συνεργεία. Έχουμε κινητοποιήσει ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σκάφος, το οποίο ναυλώσαμε και κάνει δουλειά μέσα στη θάλασσα και όχι στις ακτές. Στις ακτές δουλεύουν τα γνωστά απορρυπαντικά σκάφη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής. Ο υπουργός Ναυτιλίας επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος». «Εγώ είπα ότι έχουμε καλέσει το ΕΛΚΕΘΕ, το αρμόδιο Ινστιτούτο ελέγχου, ήδη με έγγραφο έχω ζητήσει να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Εμείς είπαμε ότι σε έναν μήνα θα έχουμε το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει. Αλλά, ας περιμένουμε να γίνουν οι μετρήσεις. Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς αν μπορεί ή δεν μπορεί να κολυμπήσει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων και προανήγγειλε ρύθμιση στη Βουλή για να φύγει η αρμοδιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας και να πάει στον Ελληνικό νηογνώμονα. «Στο υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, σε ότι αφορά την επιθεώρηση των πλοίων» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε:«Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, που έρχεται στη Βουλή έχω διάταξη η οποία διώχνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή την αρμοδιότητα. Την διώχνει, την στέλνει στους νηογνώμονες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι μία βαθιά τομή».
Σαντορινιός: αν υπάρχουν ευθύνες για την επιθεώρηση θα ελεγχθούν
«Για να δοθεί δίμηνη παράταση γίνεται επιθεώρηση του πλοίου. Αν υπάρχουν ευθύνες για την επιθεώρηση, αυτές θα ελεγχθούν. Δεν βάζω, εγώ, το χέρι μου στη φωτιά να πω ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση. Οι ευθύνες για την επιθεώρηση θα ελεγχθούν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας επίσης στον realfm. «Έληγαν τα πιστοποιητικά του τέλη Ιουλίου, δόθηκε μία 10ήμερη παράταση χωρίς επιθεώρηση, από τον νόμο προβλέπεται αυτό, και αρχές Αυγούστου, για να δοθεί η δίμηνη παράταση, έγινε έκτακτη επιθεώρηση. Και δόθηκε η δίμηνη παράταση», είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.Αποστάσεις, πήρε και o αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, από τις τοποθετήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Σε συνέντευξή του, με αφορμή το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα και την μεγάλη ρύπανση στης ακτές, έκανε λόγο για κρυφές επιπτώσεις που θα υπάρχουν πάντα, προσθέτοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί.
«Μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορούμε να χτίσουμε τοίχο γύρω από ένα καράβι και να μην βγει το μαζούτ. Το μαζούτ πάει πάνω, πάει κάτω, πάει στο βυθό και όποιος νομίζει ότι μπορεί να “κλειδώσει” ένα τέτοιο πλοίο να έρθει να μας το πει πώς γίνεται».Στην επισήμανση ότι την πρώτη μέρα ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωνε, μέσα από τη συχνότητα του realfm, ότι το 95% έχει στεγανοποιηθεί ο κ. Τσιρώνης είπε: «Διότι είναι φανερό ότι όταν βλέπεις μία εικόνα, εκείνη τη στιγμή, γύρω από τα φράγματα που έχεις βάλει υποθέτεις ότι αυτή η εικόνα είναι επαρκής. Το αν τα ρεύματα έχουν πάρει τα πετρέλαια και τα έχουν πάει και κάπου αλλού, αυτό μπορούμε να το δούμε και μετά από έξι μήνες, δυστυχώς. Δεν σημαίνει ότι επειδή θα καθαρίσουμε σήμερα και θα μπουν τα συνεργεία δεν θα σκάσει μία πίσσα μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο, η οποία ήταν εγκλωβισμένη στο βυθό από τα ρεύματα και θα βγει μετά από έναν κυματισμό. Αυτό δεν το λέω για να αθωώσω τον κ. Κουρουμπλή, το λέω για να αναδείξω τη σοβαρότητα της υπόθεσης».
«Εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ότι είναι τόσο απλό μία τέτοια καταστροφή να μην έχει επιπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επισήμανε: «Το να καθαρίσουμε τη Γλυφάδα σε 20 ημέρες μπορεί να γίνει. Εκείνο που λέω όμως είναι ότι οι κρυφές επιπτώσεις μπορεί να βγουν και αργότερα».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης