Μία τεράστια επιχείρηση έχει στηθεί στο Σαρωνικό με σκοπό τον καθαρισμό των ακτών που επλήγησαν από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οι ακτές της Σαλαμίνας αρχικά και από τη Φρεαττύδα, αλλά ακόμα και τη Γλυφάδα στη συνέχεια και προχωρά προς τη Βούλα, από όπου σήμερα το πρωί απείχε περίπου 300 μέτρα είναι μαύρες!

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το δεξαμενόπλοιο, «Αγία Ζώνη II» που βυθίστηκε την Κυριακή στον Σαρωνικό με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τόνοι πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή, “μαυρίζοντας” τις ακτές της Σαλαμίνας, του Πειραιά, αλλά και της Γλυφάδας.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, το πλοίο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», είναι υπερήλικο, έχει ναυπηγηθεί το 1972 γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:
«Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά.
Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11…..
Οι δύο Ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων. Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!
Επίσης η ανακοίνωση του ΥΕΝ σχετικά με την βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!!
Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!
Ταυτόχρονα οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
Σε ότι αφορά την βύθιση του πλοίου αποδείχτηκε περίτρανα η ανικανότητα, η ανεπάρκεια σχεδιασμού – οργάνωσης και κυρίως των μέσων για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και κατ’ επέκταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Σαλαμίνα αλλά και σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του Πειραιά.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα κατέκλυσε ακόμη και το κεντρικό τμήμα των ακτών του Πειραιά, όπως την Πειραϊκή, την Φρεατύδα κ.λπ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΥΕΝ σχετικά με τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που αφορούσαν την ασφάλεια του συγκεκριμένου πλοίου σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία που σημειώθηκε στην μη επέκταση της πετρελαιοκηλίδας και της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο μικρή σημασία δίνεται στην ασυδοσία των εφοπλιστών και μέσα από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους διασφαλίζεται η χρησιμοποίηση πλοίων που αποτελούν κινητές οικολογικές βόμβες έτοιμες σε κάθε στιγμή να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή!
Ενδιαφέρον έχει και πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες της βύθισης του πλοίου και έως χθες ο Υπουργός Ε.Ν παρέμεινε ακλόνητος στο ταξίδι του στο Λονδίνο και στις συναντήσεις του με τους εκεί εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να συζητάει μαζί τους την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και περιχαρής δήλωνε από εκεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι «το ΥΕΝ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά» και ότι «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα» ενώ μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους φορείς, δηλαδή 4 μέρες μετά το τραγικό συμβάν.
Τα συμπεράσματα οφείλουν να τα βγάλουν ο λαός και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Πειραιά που ένα τριήμερο βιώνουν την δυσοσμία και την καταστροφή των ακτών τους!
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κυρίως για την κατάσταση στο πλοίο, τις συνθήκες και τα αίτια της βύθισής του καθώς και τους λόγους που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα η οποία προκάλεσε πρωτοφανή θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή».

Το πλήγμα που έχει δεχθεί το τοπικό οικοσύστημα είναι ανεπανόρθωτο, καθώς οι χιλιάδες τόνοι καυσίμων, που κουβαλούσε το τάνκερ, έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα, προκαλώντας τεράστια μόλυνση.
Η πετρελαιοκηλίδα μόλυνε τα νερά της Φρεαττύδας και οι αγαπημένες παραλίες των Πειραιωτών στα Βοτσαλάκια και μπροστά από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έχουν «μαυρίσει», με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις πλαζ του Αγίου Κοσμά και του Ελληνικού, όπου ακόμη υπάρχουν λουόμενοι, και βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους.
Τα πετρελαιοειδή και στερεά απόβλητα από το βυθισμένο τάνκερ έχουν φτάσει μέχρι τη Γλυφάδα, και όσο φυσάει ο άνεμος τόσο εξαπλώνεται η θαλάσσια ρύπανση.

Δραματική έκκληση απεύθυνε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εφιαλτικές συνέπειες για την περιοχή.
«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη” στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο. Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα (σ.σ χθες) είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα» αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook.

Οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη γιγάντωση του φαινομένου.
Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της περιοχής και εκπροσώπων εταιρειών.

Η επικέντρωση των ενεργειών βρίσκεται στη απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.
Για μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός.
Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.
Για ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά ρύπανσης που έχουν προκληθεί στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, μίλησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

«Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο» τόνισε ο κ. Γαβρίλης.
Σκάφη αντιρρύπανσης ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών από το ναυάγιο ενώ
για πρώτη φορά ενεργοποιείται σκάφος που έχει ειδικό απορρυπαντικό εξοπλισμό πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη» εκφράζει τη λύπη της για τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το «Αγία Ζώνη 2» ήταν αξιόπλοο και τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύ, ενώ είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.
Τα αίτια του ναυαγίου, ωστόσο, παραμένουν θολά, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση ούτε υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή τη στιγμή του συμβάντος.
Οι αυτοψίες των δυτών και των πραγματογνωμών βρίσκονται σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή τους θα προκύψει το σχετικό πόρισμα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την οικολογική βόμβα.
Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες σοκ από το Σαρωνικό
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες καταστροφής από τη ρύπανση που προκάλεσε στα ύδατα και τις παραλίες η διαρροή μαζούτ από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οι εικόνες με τη μαυρισμένη θάλασσα της Σαλαμίνας αποτυπώνονται σε βίντεο των βρετανικών BBC και Independent, που μεταφέρουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Στο βίντεο το BBC δείχνει την καταστροφή στη Σαλαμίνα και τονίζει την αγανάκτηση των κατοίκων, που αναρωτιούνται αν οι ακτές του νησιού τους θα καταφέρουν να επανέλθουν.

Η εικόνα ενός πουλιού που παλεύει να βγει από τα νερά συγκλονίζει.

Όπως σημειώνει το BBC στο τέλος του βίντεο, «δεν είναι σίγουρο τι προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου».
Δραματικές εικόνες από drone και στο βίντεο που δημοσιεύει ο Independent δείχνει τα πετρελαιοειδή να σκάνε στις ακτές. «Η πετρελαιοκηλίδα μετατρέπει ελληνικό νησί σε μαύρο κόλπο και θεωρείται περιβαλλοντική καταστροφή», αναφέρει ο Independent, σημειώνοντας ότι πιστεύεται πως θα επηρεάσει χιλιάδες ζώα.
To βίντεο που δημοσιεύει ο Independent:
Στο ρεπορτάζ του το Reuters κάνει λόγο για «μια πυκνή πετρελαιοκηλίδα που μέχρι την Τετάρτη είχε καλύψει τις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας επί αρκετά χιλιόμετρα», ενώ το AP δημοσιεύει συγκλονιστικές εικόνες της καταστροφ
