Υπαρχει δραστηριότητα και τομέας στην Ελλάδα που δεν θέλουν να τον ελέγξουν οι δανειστές; Όχι βέβαια! Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου και σε αυτή την αξιολόγηση. Στο… μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων μπαίνουν σήμερα οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν και η διαδικασία υπαγωγής στο νόμο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και μόλις 40 ημέρες, οι θεσμοί ζητούν να έχουν πλήρη εικόνα για την εξέλιξή του, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη βαρύτητα που δίνουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Υπό εξέταση επίσης αναμένεται να βρεθεί και η ελληνική πρόταση που αφορά στην αυτοματοποιημένη λύση για τις οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, τα μέχρι τώρα δεδομένα χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 100 αιτήσεις, περισσότερες από 600 είναι σε προχωρημένο στάδιο υποβολής τους, ενώ περίπου 6.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τις αιτήσεις τους υποβάλλοντας σταδιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιδόσεις αυτές δεν πρόκειται να… απογοητεύσουν τους θεσμούς, διότι σημειώθηκαν σε ένα «νεκρό μήνα». Μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη, η διαδικασία είναι ακόμη ευκολότερη, αφού πλέον οι οφειλέτες βρίσκουν τα χρέη τους προς την εφορία και τις τράπεζες ενσωματωμένα, κάτι που δεν ήταν εφικτό τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, όπου οι οφειλέτες ήταν υποχρεωμένοι να τα καταχωρούν αυτοί.
Αυτά βέβαια λέει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι λένε οι δανειστές. Αυτό είναι το ζητούμενο και ας ελπίσουμε ότι θα δεν θα ανατρέψουν τα πάντα και στον εξωδικαστικό! Ας το ελπίσουμε…