Αυτή η συνήθεια αυξάνει την επιθυμία σου για γλυκό

Οι ερευνητές έδωσαν καφέ, με και χωρίς καφείνη αντίστοιχα, σε δύο ομάδες αντίστοιχα, χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν αν ο καφές τους περιέχει ή όχι καφείνη.
Και στις δύο ομάδες ζήτησαν να προσθέσουν ζάχαρη στον καφέ τους και ύστερα να αξιολογήσουν τη γλυκύτητα του.
Αυτοί που έπιναν κανονικό καφέ τον χαρακτήρισαν, στην πλειοψηφία τους, λιγότερο γλυκό από την ομάδα που έπινε ντεκαφεινέ. Στην συνέχεια, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον βαθμό εγρήγορσής τους και να εκτιμήσουν πόση καφείνη περιέχει το ρόφημα τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πάνω- κάτω παρόμοια επίπεδα εγρήγορσης, ενώ λίγοι ήταν σε θέση να υπολογίσουν την ποσότητα καφείνης.
Κάπως έτσι, η έρευνα κατέληξε και σε ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα: την placebo φύση του καφέ ο οποίος, απ’ ότι φάνηκε, έδωσε την ίδια αίσθηση ενίσχυσης της ενέργειας είτε είχε καφείνη ή όχι.
Η σχέση μεταξύ αυτής της αίσθησης του «ξυπνήματος» και των γευστικών κάλυκων που υπάρχουν στη γλώσσα μας, προκύπτει από την αδενοσίνη,μια βιο-χημική ένωση του εγκεφάλου που επιτρέπει στον οργανισμό να ρίξει ρυθμούς και τελικά να κοιμηθεί.
Η καφείνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης και έτσι μας δίνει την άισθηση ότι μας ξυπνά, ακόμα κι αν δεν είμαστε ακόμα τόσο ενεργοί.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης