«Βγάζει μάτια» η συγχορδία των πανομοιότυπων δημοσιευμάτων και σχολίων, που, ωσάν από μια «θεία φώτιση», ανακάλυψαν ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση και, προσωπικά, από τον πρωθυπουργό, των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, θυμίζει, αν δεν αποτελεί αντιγραφή της αντίστοιχης διαχείρισης, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, του κύματος πυρκαγιών, του καλοκαιριού του 2007.
Είναι προφανές πως κάποιο «τηλεπαθητικό πνεύμα» καθοδηγεί και εμπνέει τα σχετικά δημοσιεύματα και σχόλια, καθώς ακόμη και οι τίτλοι ή τα σκίτσα είναι copy paste. Η επιλογή, ως μέτρου σύγκρισης, της συγκεκριμένης χρονιάς, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, καθώς αποτελεί συνέχεια, ακριβέστερα δε, προσπάθεια επαναφοράς του αφηγήματος, περί κάποιας υπόγειας διασύνδεσης, της σημερινής πλειοψηφίας, με την «καραμανλική» πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόντρα, μάλιστα, στην επίσημη γραμμή της Πειραιώς. Δε θα το αξιολογούσε κανείς και ως επιτομή του πολιτικού ορθολογισμού, από κάποιους, μάλιστα, που δηλώνουν την απέχθεια τους, προς τις «θεωρίες συνωμοσίας». Επειδή δε, με την ευκαιρία, επιχειρείται η επαναφορά του συνολικού αφηγήματος, για την πενταετία 2004-09, από το ευρύτερο «εκσυγχρονιστικό» τόξο (για να λέμε τα πράγματα με τ` όνομα τους), ας δούμε ποιες είναι οι «θεωρίες συνωμοσίας». Ως προς το θέμα των πυρκαγιών, λοιπόν, αναγνωρίζουν, σε μια προφανή αντίφαση προς το βασικό τους επιχείρημα, ότι οι υπαινιγμοί για το ασύνηθες εκείνου του «κύματος φωτιάς», περιέχονται στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Γιάννη Σταμούλη και Νίκου Διαμαντή, με καίριο ρόλο στην επίμαχη περίοδο, με τον εύγλωττο τίτλο: «Ασύμμετρες πυρκαγιές». Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι το φαινόμενο ύπαρξης 170 εστιών φωτιάς, σε μια μόνο μέρα (θα προσθέταμε δε και εκδήλωση εστιών τις νυχτερινές ώρες, κοντά μάλιστα στην ώρα έναρξης των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, όπως επισημαίνεται και από τους δυο αξιωματικούς), αν μη τι άλλο, επιβάλλει κάποια περίσκεψη. Τα περί «συνωμοσιολογίας», άλλωστε, ανατρέπονται πλήρως, από την υπενθύμιση της δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, που αποκάλυπτε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας του, βρίσκονταν πίσω από «ασυνήθη» περιστατικά πυρκαγιών, στην Ελλάδα.
Τέλος δε, να θυμίσουμε ότι η σύνδεση των πυρκαγιών του 2007, με το συνολικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της τότε κυβέρνησης, περιέχεται στη σχετική δικογραφία και έχει σχηματιστεί, ύστερα από μακρόχρονη δικαστική έρευνα και τεκμηριώνεται στο πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα. Σαν πολλοί ψεκασμένοι δε μαζευτήκαμε;
ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ