Ιταλία: Δύο νεκροί και 39 τραυματίες από τον σεισμό των 4 Ρίχτερ – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης (Εικόνες & Βίντεο)

Απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια και τα τρία αδελφάκια – Λέκκας: Πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι ο κύριος

Δύο νεκροί και 39 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον σεισμό των 4 Ρίχτερ που έπληξε χθες βράδυ το νησί της Ίσκια, στα ανοικτά της Νάπολης, στην Ιταλία.

Η επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός, που σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 20:57 (τοπική ώρα 21:57 μ.μ. ώρα Ελλάδας), βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τν ζωή της από κατάρρευση τμήματος τοπικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, μια ακόμη γυναίκα έχασε τη ζωή της. Δέκα άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, αγνοούνται σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 25.

Τα σωστικά συνεργεία μετά από τιτάνιες προσπάθειες κατάφεραν να διασώσουν τον μόλις 7 μηνών Πασκουάλε που ήταν εγκλωβισμένος κάτω από τα χαλάσματα ενός σπιτιού που κατέρρευσε στο Κάζα Μιτσόλα της Ίσκια.

Απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια το μεγαλύτερο από τα δύο αδέλφια

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια κτιρίου στην Ίσκια τον μικρό Ματίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πέντε ετών.

Τώρα όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση του μικρού Τσίρο, τριών ετών, ο οποίος παραμένει κάτω από τα συντρίμμια. Οι διασώστες του μιλούν και του δίνουν νερό και ευελπιστούν να τον απεγκλωβίσουν σύντομα.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι που πέρασαν την νύχτα έξω από το σπίτι τους υπολογίζονται σε τουλάχιστον δυο χιλιάδες και η Πολιτική Προστασία ετοιμάζει ειδικούς χώρους φιλοξενίας.

Και το τρίτο αδελφάκι ανασύρθηκε σώο από τα ερείπια

Και τα τρία αδέλφια που είχαν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα κτιρίου στην Ίσκια της Ιταλίας, το οποίο κατέρρευσε λόγω σεισμού, είναι πλέον σώα.

Τα αδέλφια Ματίας, πέντε ετών, Τσίρο, τριών ετών και Πασκουάλε, επτά μηνών, απεγκλωβίστηκαν μετά από τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Οι άνθρωποι που πέρασαν τη νύχτα έξω από το σπίτι τους υπολογίζονται σε τουλάχιστον δυο χιλιάδες και η Πολιτική Προστασία ετοιμάζει ειδικούς χώρους φιλοξενίας.

Όταν ανασύρθηκε ζωντανό το μωρό οι διασώστες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα του, η οποία είναι έγκυος. Πλέον οι προσπάθειες των διασωστών έχουν εστιαστεί στον απεγκλωβισμό των δυο αδελφών του μικρού Πασκουάλε, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών. Τα δυο αγοράκια είναι ζωντανά και όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινωνούν με τους διασώστες τηλεφωνικώς καθώς έχουν βρει καταφύγιο κάτω απο ένα κρεβάτι.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα από τα ερείπια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι πήρε μέρος σε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία της Ρώμης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Λέκκας: Γιατί ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε την Ίσκια

Ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ ήταν αρκετός για να ισοπεδώσει το νησάκι Ίσκια στη Νάπολη. Γιατί όμως; Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 4,2 Ρίχτερ ευθύνονται το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης (μόλις στα 4 χλμ.), το ηφαιστειακό περιβάλλον (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης), αλλά και το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν παλιά.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

Ο σεισμός αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αναθεωρήθηκε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στα 4,2.

 

Διαβάστε επίσης: Σοκ: Κατέρρευσαν κτίρια από σεισμό 3,6 Ρίχτερ στην Ιταλία! (Φωτογραφίες&Βίντεο)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή