Οι αντιθέσεις που αυξάνονται εξωφρενικά επικίνδυνα

Ως τώρα ξέραμε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Οι πλούσιοι γίνονται εξωφρενικά πλουσιότεροι και συγχρόνως γίνονται και λίγο περισσότεροι. Αντιθέτως όχι μόνο οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, αλλά γίνονται εξωφρενικά πολύ περισσότεροι. Αυτό το τελευταίο είναι που ενοχλεί. Διότι το να γίνεται κάποιος πλουσιότερος δεν πειράζει. Όμως ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και σε πιο λίγους με αποτέλεσμα να δυστυχούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.
Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2000 ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155% και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατά 216%. Η καταγραφή της εταιρείας
Wealth X, δείχνει ότι για το 2017 οι υπερπλούσιοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων που διαθέτουν συνολική περιουσία 27 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν κατά 3,5% . Το τελευταίο 12μηνο του 2017 έφτασαν τα 226.540 άτομα, δηλαδή 0,003% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί 2.397 δισεκατομμυριούχοι. Με συνολική περιουσία 7,37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό το κλειστό κλαμπ, ελέγχει πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν που κατέχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης. Ο μισός πληθυσμός λοιπόν κατέχει 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι 2. 397 άνθρωποι 7, 37 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το δεύτερο θέμα- που αφορά και τα κράτη – είναι πως 9 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους. Βάσει των στοιχείων , το τελευταίο 12μηνο, οι πλούσιοι αύξησαν κατά 3,7%, στα 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, τον πλούτο που έχουν “κρυμμένο” στα κορυφαία “
offshore” κέντρα του πλανήτη. Η Ελβετία με 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, καθώς καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 24% των συνολικών “κρυμμένων” κεφαλαίων. Στην Ελβετία βρήκε “καταφύγιο” και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων, τα οποία σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες των ελβετικών τραπεζών και οίκων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 60% εξ αυτών όμως έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανισότητες αυξάνονται και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι και αδιέξοδο, ειδικά τώρα που η κρίση αυτή πλήττει πρώτα τις δυτικές κοινωνίες. Κάπου θα ξεσπάσει. Το πότε δεν ξέρουμε..

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή