Μαύρη εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία για το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την χώρα μας, που έδωσε στην δημοσιότητα η Alpha Bank. Κυρίως νέοι, ικανοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα και ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού στην αναζήτηση εργασίας και ενός καλύτερου αύριο για αυτούς και τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, ο αριθμός της μεγάλης φυγής, είναι συνολικά 228.000 νέοι που μετανάστευσαν από την Ελλάδα τα χρόνια, από το 2009 έως και το 2013.
Το φαινόμενο της εκροής του ανθρωπίνου κεφαλαίου που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει τάση για συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με την τράπεζα, το καλύτερα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό αναζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου σε άλλες χώρες.
Η ανάγκη για εργασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τους Έλληνες στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η ανεργία αυξάνεται με άλματα και αυτό ασκεί πιέσεις στους μισθούς, που λόγο της μεγάλης προσφοράς εργατικού δυναμικού πέφτουν όλο και χαμηλότερα. Αυτή η μείωση των αποδοχών οδηγούν τους επιστήμονες προς αναζήτηση εργασίας σε χώρες με πιο ανεπτυγμένη αγορά εργασίας.
Οι προϋποθέσεις για την εκροή του ανθρώπινου κεφαλαίου:
το επίπεδο εκπαιδεύσεως των νέων είναι από τα υψηλότερα και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
το ποσοστό των νέων με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 88%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι μόνο 80%.
Στην Ελλάδα, υπάρχει πληθώρα επιστημόνων που στην παρούσα συγκυρία δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά.
Συγκεκριμένα το 2013 η Ελλάδα είχε 6,3 ιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ο μέσος όρος του δείκτη στον ΟΟΣΑ ήταν μόνο 3,3.