Προκλητική και ακραία φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία, εντόπισε η ΑΑΔΕ!

Υποθέσεις προκλητικής φοροδιαφυγής εντόπισαν για μια ακόμη φορά, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια! Μετά από μπαράζ διασταυρώσεων σε 712 μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια, βρέθηκε απόκλιση 1 εκατ. ευρώ στα έσοδα που δήλωσαν και αυτά που είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

 Οι διασταυρώσεις του πρώτου κύκλου, πραγματοποιήθηκαν για τα έσοδα τους τον Ιούνιο, με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στις 31 Ιουλίου. Αν και τα στοιχεία είναι προσωρινά, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά. Οι επιχειρήσεις αυτές, που φέρονται να έχουν παρανομήσει, ήταν στόχος προληπτικών ελέγχων και είναι και το ίδιο δείγμα με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν πως έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών, αλλά παρόλα αυτά προχώρησαν σε ελλιπείς δηλώσεις εσόδων!

 Οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ, χρησιμοποίησαν κάθε όπλο που έχουν στη διάθεσή τους, όπως την πληρότητα και τις τιμές του κάθε ξενοδοχείου με βάση τις «μηχανές» αναζήτησης του διαδικτύου, αλλά και τους επίσημους ιστοτόπους των μονάδων. Επίσης προχώρησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα ξενοδοχεία,  εμφανιζόμενοι ως πελάτες προκειμένου να πληροφορηθούν τις τιμές, αλλά και σε επίσκεψη στο ξενοδοχείο, ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο, από και πάλι προσποιούμενοι τους πελάτες που ψάχνουν την καλύτερη δυνατή τιμή, περιμένοντας τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τον «μαύρο» τιμοκατάλογο!

 Μετά από τη διασταύρωση των παραπάνω στοιχείων με αυτά που δήλωσαν οι επιχειρήσεις, εντόπισαν όχι μία, όχι δύο, αλλά επτά «ακραίες» περιπτώσεις, που θα ελέγχουν περισσότερο. 

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και άνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, στα οποία εμφανίζεται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις.

 Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που εντοπίζεται και η απόκλιση άνω του 1 εκατ. ευρώ από τα δηλωθέντα έσοδα.  Από αυτές τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι δύο βρίσκονται στη Ρόδο, μία στην Κέρκυρα και μία στην Ηλεία.

 Επίσης, δύο άλλες μονάδες, μια στην Ανατολική Αττική και μία στη Σαντορίνη, είναι αυτές που ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος και άρα ήξεραν καλά ότι η ΑΑΔΕ τους είχε υπόψη της, παρόλα αυτά, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

 Στο βορρά, ένα ξενοδοχείο  στη Χαλκιδική φαίνεται να εμφανίζει σημαντικά μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα σε όσα δήλωσε και όσα έδειξαν οι έρευνες των κλιμακίων της ΑΑΔΕ.

 Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποκλίσεις δεν είναι μικρές και πως οι 712 επιχειρήσεις που ήταν και στο περυσινό δείγμα των ελέγχων της Αρχής, έδειξαν μεγάλη αύξηση εσόδων στις δηλώσεις τους. Από την υπηρεσία εκτιμούν ότι ο λόγος που φέτος εμφάνισαν αυξημένο τζίρο κατά 21%, είναι σε μεγάλο ποσοστό η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η άνοδος των τιμών, αλλά παράλληλα και γιατί οι έλεγχοι οδήγησαν πολλές από αυτές σε φορολογική συμμόρφωση. Η παρουσία των ελεγκτών, δεν επηρεάσει μόνο την επιχείρηση που ελέγχεται, αλλά και την υπόλοιπη αγορά, που βλέποντας ότι γίνονται έλεγχοι αποφασίζουν να μη ρισκάρουν ένα πρόστιμο…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή