Πώς να σωθεί το ασφαλιστικό σε μια χώρα γερόντων;

Το δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα όχι μόνο είναι ευρέως γνωστό, αλλά χρόνο με το χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν! Αυτή η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας προκύπτει από την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή για τη γήρανση του πληθυσμού. Μάλιστα, επισημαίνει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους τομείς των εσόδων και των δαπανών (μισθοί, συντάξεις, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, η βόμβα μπορεί μακροπρόθεσμα να ανατρέψει άρδην την δημοσιονομική ισορροπία.

Και αυτό γιατί από τη μία μεριά η γήρανση επηρεάζει αρνητικά τα δημοσιονομικά μεγέθη μιας χώρας μιας και αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, επομένως και οι δαπάνες για συντάξεις ενώ αντίστροφα, μειώνονται οι εισφορές.

Δυστυχώς αλλά η χώρα μας έχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

Το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας απασχολεί τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες τις χώρες της ΕΕ μιας και σύμφωνα με τις προβλέψεις o δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αναμένεται να επιδεινωθεί. Ασφαλώς, το ζήτημα της γήρανσης δεν είναι καινούριο: η αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού στην ΕΕ έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Εάν οι νέοι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά και είμαστε συνεχώς στο όριο της αναπαραγωγής τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Ειδικότερα για την Ελλάδα που βρίσκεται σε κλοιό χωρών όπως η Τουρκία που κάθε οικογένεια γεννά 5 ή 6 παιδιά! Το δημογραφικό πρέπει να λυθεί πριν να είναι αργά για την Ελλάδα…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή