Στην ενδυνάμωση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποσκοπούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «παράνομες από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου» τις κυρώσεις που σκοπεύουν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μη-Αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες που συνεργάζονται με Ρωσικές ενεργειακές. Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου και αναμένεται η τελική τους έγκριση ή απόρριψη από τη Γερουσία και εν συνεχεία από τον πρόεδρο Τραμπ.

 Οι Βρυξέλες έχουν δηλώσει ότι τέτοιου είδους κυρώσεις πλήττουν τα συμφέροντά τους, γιατί εν συνεχεία πλήττουν την ευρωρωσική συνεργασία στο χώρο της ενέργειας. «Αν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν υπόψη σε ικανοποιητικό βαθμό, θα ενεργήσουμε καταλλήλως εντός ημερών. Πρώτα η Αμερική δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται τελευταία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος και στο σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική Πρώτα», επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν κατήγγειλε τις κυρώσεις ότι περιέχουν «μονομερείς συνέπειες για τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια», ενώ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες συνέπειες ως «αθέλητες».

 Κίνδυνο, σύμφωνα με την Κομισιόν, υπό τις Αμερικανικές κυρώσεις διατρέχουν 8 μεγάλα ενεργειακά έργα συνεργασίας χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία, όπως η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 και η κατασκευή του Nord Stream 2, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο για τη Γερμανία από τη Ρωσία περνώντας από τη Βαλτική, ο αγωγός Blue Stream ο οποίος μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, η αναβάθμιση των αγωγών που τροφοδοτούν την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Φινλανδία και οι αγωγοί που δρομολογούν την εξαγωγή πετρελαίου από το Καζακστάν προς την ΕΕ μέσω της Ρωσίας και της Μαύρης Θάλασσας.

 Κάποιοι, εντός και εκτός της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας, είναι σκεπτικοί για τις νέες Αμερικανικές κυρώσεις. Ανάμεσά τους είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σε δηλώσεις του υπονόησε ότι οι νέες κυρώσεις είναι στοχευμένες κινήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως «εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής προς όφελος των ΗΠΑ».

 Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις από το Κογκρέσο που πλήττουν τα συμφέροντα της Ευρώπης, αμερικανικές εταιρίες επενδύουν συνεχώς και με μεγάλα ποσά στην κατασκευή δικτύου αγωγών και εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου, κάτι που αποσκοπεί στο να μετατραπούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε εξαγωγική-ενεργειακή δύναμη στην ΕΕ, σε βάρος φυσικά της Ρωσίας, η οποία είναι η κύρια προμηθεύτρια χώρα φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή