Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές!

Καλύτερα ακόμα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, πήγε η έκδοση του νέου 5τους ομολόγου!  Η Ελλάδα άντλησε συνολικά κεφάλαια ύψους 3 δις ευρώ, ενώ ήταν ίση η κατανομή μεταξύ «φρέσκου» χρήματος και της ανταλλαγής με το ομόλογο του 2014. Δηλαδή το 1,5 δις ευρώ ήταν για την ανταλλαγή του προηγούμενου ομολόγου και το άλλο 1,5 δις ευρώ «φρέσκο» χρήμα.

 

 

 Από την πλευρά των αναδόχων, υπήρξε ικανοποίηση για την πορεία της έκδοσης, καθώς το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375%. Τιμή κατά πολύ βελτιωμένη από το ενδεικτικό επιτόκιο που είχε τεθεί στο 4,875%. Η συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου ήταν 4,625%.

 

Στο 4,375% το κουπόνι, ξεπέρασαν τα 6,5 δις οι προσφορές!

 

 Όπως έγινε γνωστό, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών (στις τέσσερεις το απόγευμα) είχε προσφορές  που συνολικά ξεπερνούσαν τα 6,5 δις ευρώ!  Η σύγκριση με το 2014, είναι αναπόφευκτη και φαίνεται μία σαφής βελτίωση των όρων δανεισμού. Το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

 

 Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με στήριξη και από τις ελληνικές τράπεζες που σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι θεσμικές πλην της Πειραιώς αντάλλαξαν τα παλιά ομόλογα με την νέα έκδοση. Η Πειραιώς απείχε γιατί πολύ απλά δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό τα προηγούμενα ομόλογα λήξης 2019.

 

Κύκλοι Μαξίμου: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Μετά τα θετικά αποτελέσματα, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ποιότητα των προσφορών και πως αυτές έρχονται από επενδυτές και όχι από κερδοσκοπικά funds. «Από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισαν οι ίδιες πηγές. 

Για ακριβό επιτόκιο, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία

Εν μέσω του γενικότερου θετικού κλίματος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,   σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το επιτόκιο είναι υψηλό. «Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο», αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Επίσης, από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι δεν είναι όλη η έκδοση φρέσκο χρήμα. Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές.  Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα «νέο χρήμα είναι περίπου το μισό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Τέλος, από την ΝΔ τονίζουν ότι «το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο».

Τσακαλώτος: έρχεται 2η  και 3η  έκδοση ομόλογων

 

 Στη σημασία που έχει η έκδοση για την ελληνική Οικονομία αλλά και τα θετικά αποτελέσματα αναφέρθηκε  σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

 Όπως δήλωσε ο υπουργός, «σχετικά με την έξοδο στις αγορές που είχαμε σήμερα, σε αγγλικούς όρους “ήταν μία ικανοποιητική έξοδος”, ενώ σε ελληνικούς ήταν “κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε”. Βγήκαμε με ένα επιτόκιο, ένα κουπόνι, που είναι περίπου 4,375 δηλαδή  περίπου 0,3 λιγότερο από την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως, η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. και τώρα, όπου η απόδοση είναι στο 4,625 και τότε, όπου ήταν 4,95). Ωστόσο νομίζω ότι λίγο πιο σημαντικό  είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».

 

 Ο ίδιος τόνισε ότι  «αυτό που έγινε σήμερα δεν είναι το τέλος, είναι μία αρχή που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, ώστε να  βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές. Αποφασίσαμε ότι σήμερα οι συνθήκες ήταν σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».

 

Όμως οι ελληνικές εκδόσεις θα συνεχίζουν, κάτι το οποίο ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι «από δω και πέρα εμείς είμαστε εστιασμένοι στον Αύγουστο του 2018.». Στο μέλλον,  «θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του ‘18 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα  που έχει υποσχεθεί». 

 

Μοσκοβισί: Ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας στην Ελλάδα

 

Νωρίτερα, με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε στην ελληνική επιστροφή στις αγορές και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Αθήνα. Ο Επίτροπος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την επιστροφή της χώρας στις  αγορές, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα μετά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο τελευταίο διάστημα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Εύσημα από Βερολίνο για την έκδοση του ομολόγου

 

 Η Ελλάδα πρέπει τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα το τρίτο πρόγραμμα αξιολόγησης, ανέφερε εχθές η  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καλωσορίζοντας την έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα. 

 

Όπως μετέδωσε το Reuters, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα το τρίτο πρόγραμμα αξιολόγησης. 

 

Συγκεκριμένα, είπε ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», για να προσθέσει ότι «τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα».

 

Σε χαμηλό 7ετίας  οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων!

 Μπορεί στο Χρηματιστήριο να μην είχαμε άνοδο, καθώς η επιτυχία της εξόδου στις αγορές είχε προεξοφληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μεγάλη ήταν η βελτίωση στα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, που βρέθηκαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τώρα, μετά από πέντε χρόνια από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ, «η πώληση ομολόγου από την πιο αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ανάκαμψης της ευρωζώνης από την κρίση χρέους».

FAZ:  Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο!

Η έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, είναι από τα πρώτα θέματα στα ξένα ΜΜΕ και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), στην ηλεκτρονική της έκδοση, γράφει ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δις, επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%). Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

DW: Επιτυχία για τον Τσίπρα η έξοδος στις αγορές!

 

Με τον τίτλο «Επιτυχία για τον Αλ. Τσίπρα η έξοδος στις αγορές»  δίνει η  Deutsche Welle σε μια πρώτη ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου μετά τη σημερινή έξοδο της Αθήνας στις αγορές. Από την πλευρά του, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της.

 

Barclays:  Οι 4 λόγοι που η έκδοση του ομολόγου είναι επιτυχία

Ξεκάθαρη επιτυχία χαρακτηρίζει η Barclays την ελληνική επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου.  Σύμφωνα με νέο σημείωμά της η τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει στις αγορές κρατικών ομολόγων, από τις οποίες έχει πάρει απουσία από τα μέσα του 2014, και «κατά την άποψή μας, το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό τόσο από μακροοικονομική άποψη όσο και από την άποψη της αγοράς».

Οι λόγοι που η κίνηση αυτή γίνεται σε ένα ευνοϊκό σκηνικό, είναι τέσσερεις και οι συντάκτες του δελτίου τους αναφέρουν ως εξής:

1) Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης / ρευστότητας για το Δημόσιο έχουν αντιμετωπιστεί, μετά και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση έχει τρέξει από το 2015.

2) Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ανάπτυξη επανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της ισχυρότερης κατανάλωσης και της συσσώρευσης αποθεματικών. Η εμπιστοσύνη στην αγορά βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.

3) Υπάρχει σήμερα ισχυρότερη ζήτηση στις αγορές για τους ελληνικούς τίτλους. Σε αυτό το πλαίσιο, με την έξοδο στις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δείξει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις μελλοντικές της προοπτικές.

4)  Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης περιορισμένοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί αυτά που συμφώνησε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. Προς το παρόν οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών είναι περιορισμένοι με τις επόμενες γενικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2019.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή