Έτοιμος να αυξήσει την Ποσοτική Χαλάρωση αν χρειαστεί δήλωσε ο Μ. Ντράγκι!
Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το πότε θα γίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η έκδοση ομολόγων δεν πρέπει να είναι μεμονωμένη κίνηση, αλλά αντίθετα, να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει και το τέλος του μνημονίου! Η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, «ναι» στις αγορές, αλλά όχι μόνο και μόνο για γίνει. Πρέπει να συμβάλει στη δυναμική εξόδου από τα μνημόνια και μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος «είναι ουσιώδης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών». Κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο κ. Ντράγκι αναγνωρίζοντας πως ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα.
Σχετικά με το μεγάλο θέμα της συνέχισης ή όχι του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) ο Ιταλός μεγαλοτραπεζίτης, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν. Αυτό είναι κόντρα στην λογική Σόιμπλε – Βάιντμαν, που εκτός από την Γερμανία, υποστηρίζεται και από μία ομάδα κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά και θέλει το κλείσιμο του προγράμματος στο τέλος του έτους και ένα πιο σκληρό ευρώ.
Στη συνέχεια, ο Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε στο θέμα της πιο «χαλαρής» νομισματικής πολιτική, τονίζοντας ότι «μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικό. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμα εκεί που θέλαμε και εκεί που θα έπρεπε να είναι».
Αν και υπάρχει ένας καλός ρυθμός ανάπτυξης μετά από πολύ καιρό, οι μισθοί και οι τιμές δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε, τόνισε ο κ. Ντράγκι για να προσθέσει ότι το τελευταίο που θα ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν να λάβει μέτρα σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι νωρίτερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έλαβαν υπόψη την βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημείωση μόνο σταδιακή αύξηση. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Σχετικά με τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Τέλος οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.