Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και κινεζικός κολοσσός, στο στόχαστρο των ελέγχων!
Στο στόχαστρο της ελεγκτικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπαίνουν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Deutsche Bank! Οι επενδυτές θα περάσουν από το κόσκινο της Ευρωτράπεζας, την «διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας», όπου θα αξιολογηθεί το fund της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και ο κινεζικός κολοσσός HNA, για την σχέση τους με την τράπεζα!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επονομαζόμενη διαδικασία ελέγχου ιδιοκτησίας, μέσω της οποίας προσπαθεί να αξιολογήσει κατά πόσο ένας επενδυτής είναι φερέγγυος και οικονομικά εύρωστος, από που προήλθαν τα χρήματα της επένδυσης και το κατά πόσο ο επενδυτής εμπλέκεται σε κακουργηματικές πράξεις, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Όπως γράφει το δημοσίευμα, «το ότι η ΕΚΤ ερευνά ή προτίθεται να ερευνήσει τις εν λόγω συμμετοχές είναι ακριβές». Από την άλλη πλευρά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε, ότι έχει λάβει γνώση για τα δημοσιεύματα, χωρίς δώσει περισσότερες λεπτομέρειες!
Πρακτικά, η βασιλική οικογένεια και η HNA έχουν στην ιδιοκτησία τους, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 10%. Συνήθως η ΕΚΤ διενεργεί ελέγχους ιδιοκτησίας για μετόχους με ποσοστό άνω του 10%, όμως φαίνεται πως αυτή είναι ειδική περίπτωση. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η HNA έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο σύμβολο του τραπεζικού κλάδου της Γερμανίας.
Σύμφωνα με αναλυτές οι δύο μέτοχοι θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 25% της Deutsche Bank, ένα ποσοστό πρωτοφανές για μία τόσο μεγάλη τράπεζα.
Το Reuters αναφέρει ότι ο κινεζικός όμιλος HNA έχει προκαλέσει με τις επιθετικές εξαγορές του τα τελευταία χρόνια, ύψους 40 δις δολαρίων, με πιο πρόσφατη την αύξηση του ποσοστού του στην Deutsche Bank στο 9,9%.
Μπορεί να πρόκειται για μία πανίσχυρη εταιρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η πιο «διαφανής». Ο Γουάνγκ Κισάν, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην Κίνα και επικεφαλής του σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς έχει βρεθεί εμπλεκόμενος σε πολιτικό σκάνδαλο με επίκεντρο την HNA. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει εκφράσει ανησυχίες για το υψηλό χρέος του ομίλου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι εξαγορές. Φυσικά δεν πρόκειται για καμία τυχαία εταιρία. Η λιγότερο γνωστή στην ελληνική αγορά HNA, έχει στο χαρτοφυλάκιό της assets συνολικής αξίας 145 δις δολαρίων, μέσα στο οποίο είναι και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ν. Ζηλανδίας, μερίδιο στην Hilton Hotels και αεροπορικές εταιρείες σε πάνω από δεκατέσσερις χώρες.