Αμερικανός πολίτης συνελήφθη για κατασκοπεία στο Ιράν

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε Σινο-αμερικανό υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πρίνστον σε 10 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για κατασκοπεία. Ο Σινγουέ Ουάνγκ, 37 ετών, κατηγορείται ότι «κατασκόπευε με την κάλυψη ότι έκανε έρευνα», σύμφωνα με Ιρανικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος συγκέντρωνε πληροφορίες και καθοδηγούνταν κατευθείαν από την Αμερική, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή, αλλά μπορεί να ασκηθεί έφεση στην ποινή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Γκολαμχοσσεΐν Μοχσενί Ετζέι, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Σινγουέ Ουάνγκ γεννήθηκε στην Κίνα και αργότερα πολιτογραφήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 37χρονος ήταν ενεργό μέλος του Κέντρου για σπουδές του Ιράν και του Περσικού Κόλπου «Σαρμίν και Μπιτζάν Μοσσαβάρ-Ραχμάνι» του Πανεπιστημίου Πρίνστον, το οποίο κατηγορείται από Ιρανικά μέσα ότι δρα ως κάλυψη δυτικών και Ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. «Ο Αμερικανός που καταδικάστηκε για κατασκοπεία ήταν στο Κέντρο και η αποστολή του ήταν να συλλέγει απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα», ανακοίνωσε ο Ιρανικός ενημερωτικός οργανισμός Μιζάν, προσθέτοντας ότι είχε αντιγράψει περίπου 4.500 έγγραφα και ότι είχε συλληφθεί από το 2016.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι κατασκευάζει κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια, ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει Αμερικανούς και άλλους ξένους πολίτες. «Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που αδίκως κρατούνται στο Ιράν, ώστε να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ, ειδικά αυτοί με διπλή υπηκοότητα, που σκέφτονται να ταξιδέψουν στο Ιράν πρέπει προσεκτικά να διαβάσουν τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες».
Το Πρίνστον σε ανακοίνωσή του δήλωσε, «Είμαστε πολύ ανήσυχοι με τις κατηγορίες που αποδίδονται εναντίον του για τις ερευνητικές δραστηριότητές του, αλλά και από την επακόλουθη καταδίκη και ποινή. Η οικογένειά του και το πανεπιστήμιο ελπίζουν ότι θα απελευθερωθεί μετά την ακρόασή του στο εφετείο στην Τεχεράνη». Το Πρίνστον επίσης δικαιολόγησε την παραμονή του στη χώρα ως μέρος της έρευνας που έκανε στο διδακτορικό του για την Ευρασιατική Ιστορία 19ου και 20ου αιώνα, ενώ συγκεκριμένα δήλωσε πως μελετούσε τη δυναστεία Κατζάρ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης