Ημερομηνία αποφάσεων για το ΔΝΤ, η 20η Ιουλίου, όταν και Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να εξετάσει την πρόταση Λαγκάρντ για συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και το αίτημα που έχει στείλει η Αθήνα, για ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα λήγει μαζί με το Ευρωπαικό, τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν ετοιμάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis -DSA) και έχουν περιλάβει στην και σενάριο με την μείωση του χρέους μέσα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ έως το 2060.
Όμως ακόμα και με αυτές τις μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, ούτε τώρα το χρέος κρίνεται βιώσιμο από τους αναλυτές του Ταμείο. Το ζητούμενο, από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, είναι οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Αν προκύψει κυβέρνηση, πολιτικά ισχυρή και πιο δεκτική σε μία οριστική λύση για το χρέος, που θεωρείται πιθανό, τότε τα νέα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα αργήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να δούμε ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όμως δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο που ανησυχούν το ΔΝΤ. Ανάμεσα στις ενστάσεις που έχουν τα στελέχη του Ταμείου, είναι και η αδυναμία της ελληνικής Οικονομίας να κερδίσει έδαφος, αλλά και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του Τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, όπως γράφει η καθημερινή της Κυριακής, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ακόμα κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου και ότι η κυβέρνηση έχει περάσει ακόμα και τα δύσκολα μέτρα που είχε απαιτήσει το Ταμείο για περικοπή των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου (μέτρα που θα έρθουν πιθανότατα το 2019 και το 2020), όπως και επειδή η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευτεί απέναντι στην ισχυρή κυρία της Ευρώπης, Άγκελα Μέρκελ, ότι το ΔΝΤ, θα προχωρήσει σε μια «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» του ελληνικού προγράμματος.
Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί, θα ενεργοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πιθανότητες να οδηγηθεί το Ταμείο σε εκταμίευση του 1,6 δις ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή προθέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «είναι περιορισμένες». Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, όλη η συμφωνία, κρέμεται σε μία κλωστή. Στην υπόσχεση της Ευρώπης ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος και ότι αυτό θα γίνει σύντομα, αλλιώς όλα θα καταρρεύσουν.
Εδώ στηρίζεται και η πρόταση για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ταχεία έκδοση ενός 5τούς ομολόγου, πριν την απόφαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ την Πέμπτη. Μπορεί όλοι να ξέρουν λίγο έως πολύ το τι θα αποφασιστεί, αλλά η απόφαση αναμένεται να ασκήσει οριακές αρνητικές πιέσεις στην απόδοση του όποιου ελληνικού τίτλου. Για αυτό έχουν πληθύνει οι πληροφορίες ότι η Αθήνα ετοιμάζει την έκδοση 5τούς ομολόγου, μέσα στα επόμενα 24ωρα.