«Κανονιές» των δανειστών για μεταρρυθμίσεις και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δανειστές  βάζει «φωτιές» στο καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ευρώπη και κυβέρνηση, μετά την υπογραφή  της νέας συμφωνίας.

Με  τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας λέει, ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος και τον «φίλο» επίτροπο Οικονομικών και  Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, να «δίνει» την κυβέρνηση για την έμπνευση του ΦΠΑ 23%  στην εκπαίδευση,  υπάρχει μία μεταστροφή του κλίματος,  που εκτιμάται ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μίνι-διαπραγμάτευση που κάνουν οι τροικανοί στην Αθήνα για την ταχύτερη υλοποίηση του μνημονίου και των έλεγχο συμβατότητας των προαπαιτούμενων που έχει περάσει η κυβέρνηση με τα όσα έχουν ζητήσει οι θεσμοί.

Σόιμπλε: Αδύναμο και δυσλειτουργικό το ελληνικό κράτος

Σε όλα τα «καυτά» θέματα των ημερών και την διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Θεσμών που προηγήθηκε, αναφέρθηκε ο ο Βόλφανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα το βράδυ στο ARTE.

Ανάμεσα σε άλλα, ο γερμανός ομόλογος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέρει πως δεν ένιωσε έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, γιατί «ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο κατά το οποίο ήταν στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός», ενώ στην συνέχεια προσθέτει πως, είχε επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα, ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

Για την διαπραγμάτευση και τους λόγους που οδήγησαν στα μνημόνια και τον μεγάλο δανεισμό, ανέφερε ότι όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
Όμως αυτό δεν μπόρεσε να γίνει,  γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες «και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες, παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό».

Μοσκοβισί: Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η κυβέρνηση μπορεί να λάβει απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική της πρωτοβουλία, ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.

Ο κ. Μοσκοβισί,  αναφέρεται στο θέμα στην απαντητική επιστολή του στο ερώτημα που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο Επίτροπος τονίζει πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρεται πως, «Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου.

Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία, ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση».

Επίσης ξεκαθαρίζει ότι  «Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή