Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, θα ταξιδέψει στο Παρίσι με σκοπό να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν τα θέματα της Συρίας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ θα αποφύγουν να μιλήσουν για θέματα όπου οι απόψεις των δύο προέδρων είναι αποκλίνουσες, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.
Ο Τραμπ θα βρεθεί στη Γαλλική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του για να γιορτάσουν την ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου και να τιμήσουν την επέτειο των 100 χρόνων από τότε που οι Αμερικανοί μπήκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο ηγέτες θα περιηγηθούν σε Γαλλικό πολεμικό μουσείο και θα επισκεφτούν τον τάφο του Ναπολέοντα. Έπειτα οι Τραμπ και Μακρόν θα πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση όπου θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα οι Μακρόν και Τραμπ, μαζί με τις συζύγους τους, θα δειπνήσουν στον πύργο του Άιφελ.
«Είναι για τη Γαλλία μια μοναδική ευκαιρία να δείξει τη Γαλλική στρατιωτική δύναμη… και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Τραμπ», δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου του Παρισιού της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund, Αλεξάντρα ντε Χούπ Σκέφερ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές φορές κατακρίνει τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για το ότι δεν πληρώνουν το δίκαιο μέρισμα των στρατιωτικών δαπανών. Παρά το ότι η Γαλλία δεν έχει φτάσει το στόχο της για τις Νατοϊκές δαπάνες της, 2% του ετήσιου ΑΕΠ, ο Τραμπ είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι η Γαλλία είναι πολύ κοντά στο να το καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Οι Μακρόν και Τραμπ αναμένεται, μαζί με τις συζύγους τους, να δειπνήσουν στον πύργο του Άιφελ.
Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, καθώς πρόκειται για πολιτικούς οι οποίοι είναι «μεγάλοι παίκτες» στη διεθνή σκηνή και έχουν τόσες ομοιότητες όσες και διαφορές. Κατ’ αρχάς και οι δύο είναι νέοι στην πολιτική, ιδιαίτερα σε τόσο υψηλό επίπεδο και οι δύο κέρδισαν τις εκλογές αναστατώνοντας τα πολιτικά πράγματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ παράλληλα ο ένας έχει σύνθημα «Η Αμερική Πρώτα» και «Ας κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» ενώ ο άλλος έχει κατά νου ένα κοσμοπολίτικο όραμα υπέρ της παγκοσμιοποίησης για Γαλλία και Ευρώπη. Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές αντιθέσεις και οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο ηγέτες να γίνουν περισσότερες.