Ένα βήμα πριν το «λουκέτο» είναι πολλά ιδιωτικά σχολεία, μετά και την τελευταία αλλαγή στο συντελεστή ΦΠΑ που «σκαρφάλωσε» στο 23%.
Χρόνο με το χρόνο, τα ιδιωτικά σχολεία αδειάζουν, καθώς με τις σκληρές πολιτικές των μνημονίων, η ελληνική μεσαία τάξη έχει δεχτεί ένα ανελέητο «φορο-πόλεμο», που την έχει σχεδόν εξαφανίσει.
Το πρόβλημα φυσικά, δεν το αντιμετωπίζουν τα λίγα ιδιωτικά σχολεία της ελληνικής οικονομικής «ελίτ», που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πληρωθούν τα δίδακτρά τους, αλλά τα «άλλα» ιδιωτικά σχολεία.
Αυτά που καλύπτουν το κενό της εκπαίδευσης εκεί που το δημόσιο σύστημα δεν μπορεί.
Στην χώρα λειτουργούν περίπου 300 ιδιωτικά σχολεία, αρκετά από τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αυτή η αύξηση στα δίδακτρα, ίσως αποτελέσει και το τελευταίο «χτύπημα», που θα τα οδηγήσει στην πτώχευση.
Μετά την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% εκτοξεύει στα ύψη τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης και φέρνει την άμεση μείωση των μαθητών. Με αυτό τον τρόπο και το κράτο θα εισπάξει λιγότερο φόρο και λιγότεροι μαθητές θα φοιτήσουν στο σχολείο της επιλογής τους.
Ακόμα, χειρότερα, με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης ή θα κλείσουν ή θα έχουν μικρότερο κύκλο εργασιών. Με αυτή την αύξηση 1.500 με 2.000 ευρώ το χρόνο, δεν κερδίζει ούτε το Δημόσιο, ούτε οι μαθητές, ούτε οι επιχειρήσεις.
Σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρεται πως «ήδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι δανειστές ζητούν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά κολέγια, σχολεία αλλά και ΙΕΚ».
Παράλληλα, πολλά από τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων έχουν προειδοποιήσει πως οι νέες αυτές πολιτικές, θα αναγκάσουν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο.
Μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι μαθητές που στην περιοχή τους, το δημόσιο σχολείο όπου θα υποχρεωθούν να πάνε, αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καθηγητές και εκπαιδευτικό υλικό.
Τι μπορούν να κάνουν αν η νομοθεσία τους εγκλωβίζει λόγο της διεύθυνσής τους να φοιτήσουν σε ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο που υπολειτουργεί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του κράτους να καλύψει τα κενά;