2.000 χρόνια μουσικής παράδοσης στο κέντρο της Αθήνας
Δύο μουσικοί πολιτισμοί, ο αρχαίος ελληνικός της λύρας και ο μακρινός κινεζικός του Guzheng, ακούσματα και μουσικές που πρωτόπαιξαν πριν από χιλιάδες χρόνια, βρήκαν ο ένας τον άλλο μέσα από τους αιώνες σε μία συνεργασία σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα. Η Chang Jing, βιρτουόζα του Guzheng και μία από τις μεγαλύτερες συνθέτριες της Κίνας μαζί με τον ταλαντούχο Zhang Di, μουσικό Xiao (κινέζικο φλάουτο), επισκέπτονται την Ελλάδα για την πρεμιέρα της μουσικής παράστασής τους στο “Τριανόν”, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και στο Οινοποιείο Σαντορίνης “Μπουτάρης”, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.
«Ο ήχος του μεταξιού», μία συναυλία σταθμός στην ανταλλαγή μουσικού πολιτισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα. Σε μία βραδιά που υπόσχεται πολλά, θα ακουστούν μαζί οι ήχοι του Guzheng, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το κινεζικό σαντούρι, ένα αρχαίο έγχορδο μουσικό όργανο του οποίου τα ίχνη χάνονται σε βάθος τριών χιλιάδων χρόνων και η αρχαία ελληνική λύρα. το Ελληνικό συγκρότημα αρχαίας Ελληνικής λύρας, Λύρα και Ραψωδία (Lyre‘n’Rhapsody), θα αυτοσχεδιάσει μαζί με τους Κινέζους μουσικούς και από κοινού θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν μοναδικό μουσικό δίσκο ο οποίος θα κυκλοφορήσει και στις δύο χώρες.
Η συναυλία που διοργανώνεται από το Meet Culture φέρνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, την διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Chang Jing, γνωστή και ως «η ομορφιά του Zheng». Η Jing είναι η πρώτη μουσικός Guzheng που συνοδεύει το όργανο με τη φωνή της και ήταν η σολίστ στη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
Η ερμηνεύτρια μίλησε στην kontranews, για το μοναδικό ήχο του κινεζικού Σαντουριού και τι ήταν αυτό που την έκανε να αφοσιωθεί σε αυτό.
«Ήταν το Guzheng που με επέλεξε. Άρχισα να μαθαίνω Guzheng όταν ήμουν 8 ετών (…)Κανένας από εμάς (σ.σ. στην οικογένεια) δεν γνώριζε για το Guzheng. Ωστόσο, μάθαινα τραγούδι στο «Teenagers’ Land» και έπρεπε να επιλεγούν δύο παιδιά για να μάθουν Guzheng. Με επέλεξαν και εκείνη την ημέρα έμαθα τι ήταν Guzheng. Νομίζω ότι ήταν πεπρωμένο».
«Η μουσικές μου εμπνεύσεις προέρχονται από τη φύση (τον ήχο του αέρα, τη βροχή, τα πουλιά), καθώς και τις φωνές των ανθρώπων. Ό, τι ακούγεται καλό στα αυτιά μου αποτελεί για εμένα έμπνευση. Θυμάμαι τους ήχους και σιγά-σιγά τους μετατρέπω σε μουσική. Μπορεί να φαίνεται λίγο απίστευτο, όμως νομίζω ότι όλα τα οφείλω στην καθημερινή συσσώρευση ήχων(…)»
«Αν και δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα, είναι ένας τόπος που θέλω πολύ να πάω. Δεδομένου ότι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα έχει τεράστια επιρροή και συμβολή στον κόσμο. Θέλω πολύ να γνωρίσω ν τον πολιτισμό της Ελλάδα, όπως η μουσική, η τέχνη, γλυπτική κ.λπ.».