Εξασφάλισε υπερδόση, αναπτυξιακό πρόγραμμα και σαφή δέσμευση για το δημόσιο χρέος – Επιτέλους η χώρα βγαίνει από τα εφιαλτικά μνημόνια που οδήγησαν την οικονομία σε χρεωκοπία και το λαό στην εξαθλίωση
ΚΕΡΔΙΣΕ τον πόλεμο με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας!
Η επιμονή του στη σκληρή διαπραγμάτευση επιβραβεύτηκε με μια απόφαση του Eurogroup η οποία εξασφαλίζει μια υπερδόση 8,5 δισεκατομμυρίων, ένα μέρος της οποίας θα δώσει ρευστότητα στην αγορά, αφού προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, καθώς και ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά εξασφαλίζει επίσης δέσμευση με συγκεκριμένους όρους για το δημόσιο χρέος, που ανοίγει το δρόμο για τις αγορές, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεφύγει από τη γάγγραινα των εφιαλτικών μνημονίων. Κανείς δεν περίμενε θαύματα στο Eurogroup. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι την τελευταία στιγμή επιχειρούσε να βάλει εμπόδια. Όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία άρχισε τις προβοκάτσιες δηλώνοντας ότι αυτά τα είχαμε συμφωνήσει και τον Μάιο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε χρόνο για επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση. Οι δηλώσεις του Σόιμπλε απευθύνονται βέβαια στο γερμανικό ακροατήριο, εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου και γι’ αυτό αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση.
Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να την εμπιστεύονται εκμεταλλευόμενοι και τις χαμηλές αποτιμήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων. Οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αλλαγή ψυχολογίας στην κοινωνία.
Η χώρα μετά από επτά χρόνια διασφαλίζει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του 2,5 χρόνια για να δουλέψει σκληρά προκειμένου να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, να τη βγάλει στις αγορές και να αφήσει πίσω του τον εφιάλτη των μνημονίων. Αυτό που χρειάζεται από σήμερα είναι δουλειά υπευθυνότητα και συνέπεια για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις προσδοκίες ενός λαού που για επτά χρόνια εξαθλιώθηκε από την κρίση.
Η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο, αφού για πρώτη φορά φαίνεται ένα φως στο βάθος του τούνελ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ανακόψει αυτή την πορεία. Ο ελληνικός λαός δικαιούται καλύτερες μέρες και γι’ αυτό κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μαξίμου: Θετικό μήνυμα στις αγορές η απόφαση του Εurogroup
Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup στις 22/5.
1. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.
2. Περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα και ενδεχομένως παραπάνω αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (αυτό διασφαλίζει η ρήτρα ανάπτυξης).
3. Καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από το 2022 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060 επομένως σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα; θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.
4. Δέσμευση για ένα καθ’ όλα υπολογίσιμο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).
5. Αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας
6. Θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι σε τροχιά βιωσιμότητας
7. Θετική αναφορά για «πρώτη φορά» για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα (μνημόνια), σε ένα χρόνο και για έξοδο στις αγορές. Αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα και αποτελεί δέσμευση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και δέσμευση για την δημιουργία αποθέματος ρευστότητας ώστε να στηριχτεί η χώρα για την έξοδο της στις αγορές χρήματος
8. Δόση μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δις.
Συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, ανακοίνωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Ομόφωνη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 140 προαπαιτούμενα , με αποτέλεσμα να ξεκλειδώνει την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ. Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινείται στο 3,5% μέχρι το 2022 και στο 2% του ΑΕΠ για μετά το 2022. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 χρόνια. Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια. Το «αγκάθι» που χωρίζει ΔΝΤ και Ευρώπη, είναι οι διαφορά στις εκτιμήσεις Ανάπτυξης. Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής. Ο μηχανισμός θα προσδιοριστεί, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο». Η τελευταία αυτή διατύπωση είναι διαφορετική από αυτή του Μαΐου, που προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους μόνο «αν χρειαστεί».
Λαγκάρντ: Χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος – «Ταβάνι» τα 2 δις
Το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση για μία συμφωνία επί της Αρχής σε ένα «Standby Arrangement» για 14 μήνες.
Από την πλευρά του Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Στη συνέχεια και υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους. Όπως είπε μιλώντας μετά το Eurogroup, η καλύτερη λύση θα ήταν μία απόλυτη συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η αποψινή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», δήλωσε.
Για το χρέος ή συζήτηση έγινε στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 24 Μαΐου 2016 και όπως ενισχύθηκε στη συνεδρίαση στις 22 Μαΐου του 2017.
• Στο τέλος του Προγράμματος η ελάφρυνση του χρέους (Ιούλιος 2018)
• Παράταση ωριμάνσεων των δανείων από τον EFSF για 15 χρόνια
• Δημιουργία μηχανισμού ανάπτυξης
• Αν υπάρχει περισσότερη Ανάπτυξη τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή των δανείων ενώ αν συμβαίνει το αντίθετο θα υπάρχει παράταση στην αποπληρωμή.
• Δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022.
Η απόφαση του Eurogroup
Η Ευρωομάδα (Eurogroup)εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων σχετικά με μια δέσμη μέτρων διαρθρωτικών μέτρων που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά και ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Πρόγραμμα του ESM.
Η Ευρωομάδα εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προγενέστερων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα της φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης μετά το πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από μια μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος η οποία διευρύνει τη φορολογική βάση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μαζί παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ, η οποία θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018.
Περιέχει επίσης ένα ενδεικτικό επεκτατικό πακέτο για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του ελληνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι.
Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για την έγκριση δέσμης αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η δημιουργία μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς, ενός πλαισίου εξωδικαστικού χρέους, καθώς και όλες οι ενέργειες για να καταστεί η Ελληνική Εταιρεία Του ενεργητικού και των συμμετοχών (HCAP).
Εθνική Τράπεζα Ανάπτυξης
Το Eurogroup, υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης που θα συντονίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών και διαφημιστικών δραστηριοτήτων. Η Eurogroup καλεί την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ΔΧΙ να συνεργαστούν για την ενίσχυση των αγωγών βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Διαχειριστικό Σύμβουλο για τις Επενδύσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η προετοιμασία των επενδύσιμων έργων και η δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών.
Βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους
Σήμερα η Ευρωομάδα εξέτασε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά με βιώσιμα επιτόκια. Η Ευρωομάδα επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στις δηλώσεις του Μαΐου 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων βραχυπρόθεσμου χρέους συμβάλλει ήδη σε σημαντική μείωση των μεικτών και μακροπρόθεσμων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας (GFN) και Βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022
Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρωτογενές πλεόνασμα ίσης ή ανώτερης αλλά περίπου 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Κάτω του 15% του ΑΕΠ οι ανάγκες χρηματοδότησης
Η Ευρωομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο των μέτρων για το χρέος που προέβλεπε η Ευρωομάδα το Μάιο του 2016. Από την άποψη αυτή, η Eurogroup υπενθύμισε την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνημένα σημεία αναφοράς για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης: Κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σταθερά προς τα κάτω.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Η Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων του GFN, σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό περιλαμβάνει
• κατάργηση του επιτοκίου
• αποπληρωμή του χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος,
• χρήση των κερδών SMP 2014 από τον διαχωρισμένο λογαριασμό ESM,
• αποκατάσταση της μεταφοράς των ισοδύναμων κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017)
• Χρήση των χρημάτων που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το εξαιρετικά υψηλό βάρος ορισμένων κρατών μελών και την αναπροσαρμογή του ΕΤΧΣ στο μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό του προγράμματος.
Επιμηκύνσεις 15 έτη για τα δάνεια του EFSF
Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, με την επιφύλαξη του τελικού DSA, των επεκτάσεων της σταθμισμένης μέσης διάρκειας λήξης (WAM) και μιας περαιτέρω αναβολής του επιτοκίου του EFSF και της απόσβεσης από 0 έως 15 έτη. Όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, τα μέτρα αυτά δεν συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα για άλλα δικαιούχα κράτη μέλη.
Ιούλιος 2018 τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί αυτή η δεύτερη δέσμη μέτρων. Η ακριβής βαθμονόμηση αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από την Ευρωομάδα με βάση μια επικαιροποιημένη DSA σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό το DSA, αν και βασίζεται σε επιφυλακτικές υποθέσεις, θα λάβει επίσης υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Συμφωνία επί της Αρχής για το ΔΝΤ
Αναγνωρίζοντας τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με την Ελλάδα για τις πολιτικές, η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συνιστά στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνη ρύθμιση αναμονής. Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος που δόθηκαν σήμερα από τα κράτη μέλη και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τσακαλώτος: Απόφαση-μήνυμα στις αγορές και τον ελληνικό λαό
Ο υπουργΟς Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαιρέτισε την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν πρόσθετα μετρητά διάσωσης και να παράσχουν περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. «Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά από αυτό που ήταν στο τραπέζι κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup», δήλωσε στο Reuters. «Δίνει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια στις αγορές και στον ελληνικό λαό». Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι έγινε ένας σαφής συμβιβασμός από όλες τις πλευρές και ότι τώρα υπάρχει σαφήνεια για τις αγορές και τον Ελληνικό λαό. Δεν είναι το τέλειο, αλλά όπως είπε δεν θέλει το τέλειο να γίνει ο εχθρός του καλύτερου. «Μιλάμε για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έξοδο από το πρόγραμμα, βασιζόμενοι στην τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, με την οποία οι υπουργοί δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη και από τον ρυθμό που θα έχει αυτή. Επιπλέον, υπάρχει έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Είναι ζωτικής σημασίας για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της να έρθουν επενδύσεις. Ο υπουργός, είπε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις πολιτικές της, τότε θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι το ζήτημα της επιστροφής της χώρας στις αγορές είναι τεχνικής φύσεως και με αυτή τη συμφωνία ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα έχει μία εικόνα για την επιστροφή. Το σημαντικό είναι ότι φαίνεται η επιστροφή στις αγορές. Ο υπουργός είπε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, στο βαθμό που αφορά το ΔΝΤ, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε σωστή πορεία. Για το θέμα της συμμετοχής στην Ποσοτική Χαλάρωση, ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει την απόφαση της ΕΚΤ. Είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης προσέθεσε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και οι αγορές θα το κρίνουν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης ,υπάρχει ένας σημαντικός μηχανισμός για την ανάπτυξη, με τον οποίο αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη, τότε το πακέτο θα επεκταθεί. Σε σχέση με την εκταμίευση από το ΔΝΤ, περιμένουμε ότι θα επαναξιολογήσει την βιωσιμότητα του χρέους πιο γρήγορα από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπάρχει βιασύνη για μία εκταμίευση από το ΔΝΤ καθώς επαρκεί η χρηματοδότηση από τον ESM. Όπως είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα προλάβουν να εκταμιευτούν περί τα 30 δις ευρώ από το σύνολο των 86 δις του πακέτου στήριξης.
Δόση 8,5 δις ευρώ
ΕνΟψει της πλήρους εφαρμογής όλων των προηγούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ΕΜΣ αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας και την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ΕΜΣ ύψους 8,5 δισ. Ευρώ για την κάλυψη της τρέχουσας χρηματοδότησης Τις ανάγκες, την καθυστέρηση εκκαθάρισης και, ενδεχομένως, το περιθώριο για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός «buffer». Μπροστά στον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης, συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων Για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά.